Ξανά στην επιφάνεια οι εισαγωγές κοτόπουλων με χλωρίνη

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ αναζητά εναγωνίως η Μ. Βρετανία

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Έτοιµη να συµφωνήσει ακόµα και σε εισαγωγές κοτόπουλων µε χλωρίνη από τις ΗΠΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Έτοιµη να συµφωνήσει ακόµα και σε εισαγωγές κοτόπουλων µε χλωρίνη από τις ΗΠΑ

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να θέτουν τις βάσεις για τις συνομιλίες σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο μετά το Brexit. Οι επαφές ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω αναφορών ότι οι απόψεις των αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης διχάζονται πάνω στο θέμα της εισαγωγής αμερικανικών κοτόπουλων που έχουν βουτηχτεί σε χλωρίνη. Η συγκεκριμένη αξίωση βρίσκεται στην κορυφή της αμερικανικής διαπραγματευτικής ατζέντας, τη στιγμή που η παραπάνω μέθοδος απαγορεύεται στην ΕΕ.

Η πλύση των κοτόπουλων με χλωρίνη αμέσως μετά τη σφαγή τους είναι μια παγιωμένη πρακτική στις ΗΠΑ, αποσκοπώντας στην εξάλειψη των μικροβίων. Παρ’ όλα αυτά, οι χημικές ουσίες στις οποίες εμβαπτίζονται τα πουλερικά οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους, ενώ οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχουν οι παραπάνω ουσίες για την υγεία είναι μεγάλοι και οι συνέπειες –για την ώρα– άγνωστες.

Ρεπορτάζ της Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, είναι ανοιχτός στο σενάριο να επιτραπούν οι εισαγωγές αμερικανικού κοτόπουλου βουτηγμένου σε χλωρίνη, εφόσον η παράμετρος αυτή συμβάλει στην επίτευξη της επίμαχης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με της ΗΠΑ. Η στάση του Φοξ φέρεται να έχει αποσπάσει την υποστήριξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, όμως βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, σε ένα κατακερματισμένο σκηνικό.

Προσφάτως, οργανώσεις πολιτών είχαν προειδοποιήσει ότι η πίεση που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να φτάσει γρήγορα σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσει σε εκπτώσεις ποιοτικών προδιαγραφών σε τομείς όπως η ασφάλεια τροφίμων, το περιβάλλον και η μεταχείριση των ζώων. Επιπλέον, οι βρετανικές αγροτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι πιθανότατα οι παραγωγοί της χώρας θα βρεθούν σε ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού, εφόσον η Μεγάλη Βρετανία ενδώσει σε προϊόντα κρέατος χαμηλού κόστους, τα οποία παράγονται με μη επιτρεπτές για την ΕΕ μεθόδους.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, τόνιζε ότι πιθανή μελλοντική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας-ΗΠΑ αναπόφευκτα θα συνεπάγεται την υποβάθμιση των προδιαγραφών για τα τρόφιμα, ενδεχομένως επιτρέποντας την εισαγωγή βοδινού κρέατος με ορμόνες και κοτόπουλου απολυμασμένου με χλωρίνη.