Κοζάνη: Διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων

Ενισχύεται, μετά από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Κατερίνας Δαδαμόγια και σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους της ΠΕ Κοζάνης, η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων. Η ΠΕ Κοζάνης, όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της, συμβάλλει στο έργο των κυνηγών, μέσω ενίσχυσης σε καύσιμα των ομάδων δίωξης των αγριόχοιρων, που έχουν συγκροτήσει οι κυνηγετικοί σύλλογοι, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Τα ζώα αυτά, λόγω του υπερπληθυσμού τους, προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, γίνονται αιτία τροχαίων ατυχημάτων και αποτελούν μέσο διασποράς της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, νόσημα που βάζει σε κίνδυνο την συστηματική χοιροτροφία. Λόγω απουσίας φυσικών εχθρών στα οικοσυστήματα όπου ζουν, η μόνη μέθοδος διαχείρισης του πληθυσμού τους είναι το κυνήγι. Η συμμετοχή στις ειδικές ομάδες δίωξης είναι εθελοντική και η ανταπόκριση των κυνηγών καταδεικνύει την κοινωνική τους ευαισθησία.

Η Περιφερειακή Αρχή, τονίζεται σε ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο των κυνηγών στην επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος και η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως είναι η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σε συνεργασία με τα Τμήματα Τροχαίας, οι συνεχείς ενημερώσεις των πολιτών και οι παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

Πηγή: ertnews.gr