Κοζάνη: Το έθιμο της λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό

Κοζάνη: Το έθιμο της λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό

Το έθιμο της λουκανικοφαγίας ετοιμάζονται να αναβιώσουν και φέτος οι Βελβεντινοί, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου 18 Ιανουαρίου στο ομώνυμο εξωκλήσι.

Πρόκειται για ένα «παμπάλαιο» έθιμο, που συνεχίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με το λουκάνικο,  να έχει την τιμητική του στο Βελβεντό. Το εκλεκτό έδεσμα που παράγουν οι ίδιοι, ως είθισται εδώ και πολλά χρόνια κρατώντας την παραδοσιακή συνταγή θα πρωταγωνιστήσει και φέτος στην εκδήλωση της λουκανικοφαγίας όπως ονομάζεται, με τα κρεοπωλεία της περιοχής να έχουν ετοιμάσει μεγάλες ποσότητες για τις ανάγκες του εθίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην γιορτή του Αγίου Αθανασίου οι  πλαγιές γύρω από το ομώνυμο εξωκλήσι μετά την θεία λειτουργία, γεμίζουν  παρέες ντόπιων αλλά και επισκεπτών όπου διασκεδάζουν με παραδοσιακή μουσική, γεύονται δωρεάν το τοπικό έδεσμα  που συνοδεύεται με το ντόπιο κρασί, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες.

Καθ όλα έτοιμοι για την γιορτή δηλώνει η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού Ρίτσα Θεοχαροπούλου , που όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης. Το  ΚΑΠΗ διοργανώνει για δεύτερη χρονιά την γιορτή και περιμένει τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας. υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος που οδηγεί στο εξωκλήσι είναι ανοιχτός.

Πηγή: ert.gr