Κρατάει στα 28-30 λεπτά η Ναβαλίνα, στα 45 λεπτά η Κλημεντίνη

των Γιώργου Αργυρίου, Μελίνας Ζιάγκου

Ικανοποίηση επικρατεί μεταξύ των παραγωγών στην Αργολίδα για την τιμή της Κλημεντίνης, η οποία αγοράζεται από τους εμπόρους στα 45 λεπτά για εξαγωγή. Την ίδια στιγμή, η μειωμένη παραγωγή δεν αφήνει να πέσει και η τιμή στη Ναβαλίνα, που διαμορφώνεται στα 28-30 λεπτά από την αρχή της σεζόν.

Ειδικότερα, στην Αργολίδα, ο πρόεδρος του ΑΣ Ήρας, Χάρης Μακρής, τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το μανταρίνι και η τιμή του έχει φτάσει στα 45 λεπτά περίπου για τις εξαγωγές. Η τιμή της Ναβαλίνας κρατάει στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό, αφού η μείωση της παραγωγής έχει φτάσει το 30%, ενώ μειωμένη θα είναι κατά 40% και η παραγωγή των Μέρλιν, που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Η τιμή των Μέρλιν την περασμένη χρονιά ξεκίνησε από τα 18 και έφτασε τα 25 λεπτά στο τέλος. Πέρσι, το μανταρίνι κυμάνθηκε μεταξύ 30 και 35 λεπτών το κιλό».

Από την πλευρά της, η παραγωγός Λιάνα Οικονόμου, από την περιοχή της Ερμιονίδας, παρατηρεί ότι «πάμε για μία παραγωγή εμφανώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς στην περιοχή μας έκανε “πάρτι” η μύγα της Μεσογείου, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και είχε ως αποτέλεσμα, μαζί με άλλες κλιματολογικές συνθήκες, η μείωση της παραγωγής να φτάσει το 50%. Η τιμή διαμορφώνεται για τη Ναβαλίνα από 25 έως 30 λεπτά το κιλό, ενώ την περασμένη χρονιά, που υπήρχε μεγάλη παραγωγή, η τιμή ήταν 15 λεπτά. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν και τα Μέρλιν και πιστεύουμε ότι θα πάνε καλά, αν και εκεί είναι μειωμένη η παραγωγή».

Έχουμε ξεκινήσει τη Ναβαλίνα, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Από τη μία μεριά έχουμε οψιμότητα πάνω από δύο εβδομάδες, από την άλλη δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ποιότητα, γιατί παρατηρείται μικροκαρπία

Οψιμότητα και μικροκαρπία στη Λακωνία

Στη Λακωνία, που δεν έχει παραγωγή σε μανταρίνια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Μέρλιν και Ναβαλίνες. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», Δημήτρης Δημάκος, ανέφερε: «Έχουμε ξεκινήσει τη Ναβαλίνα, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Από τη μία μεριά έχουμε οψιμότητα πάνω από δύο εβδομάδες, από την άλλη δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ποιότητα, γιατί παρατηρείται μικροκαρπία. Η μείωση της παραγωγής έχει φτάσει το 25%-30%. Οι τιμές για τις Ναβαλίνες κυμαίνονται από 20 μέχρι 22 λεπτά το κιλό».

Από τον ΑΣΕ Αμυκλών, ο γεωπόνος Φάνης Λάζαρης τόνισε: «Το ξεκίνημα γίνεται αυτή την εβδομάδα με μειωμένη παραγωγή 20% και η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 20 έως 23 λεπτών το κιλό, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 16 έως 18 λεπτά.

Τα Μέρλιν, που θα αρχίσουν να κόβονται σε 15 ημέρες περίπου, παρουσιάζουν μικροκαρπία και η παραγωγή τους θα είναι επίσης μειωμένη κατά 20%».

Προσδοκίες και για τις επόμενες ποικιλίες στο Μεσολόγγι

Για μια πολύ καλή χρονιά εμπορικά με κινητήριο δύναμη τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή έκανε λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Απόστολος Ευθυμίου, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου.

Οι μικρές ποσότητες (μείωση 40% στην Κλημεντίνη και πάνω από 50% στη Ναβαλίνα) κρατούν σε σταθερή τροχιά τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα με τη ζήτηση ιδιαίτερα αυξημένη, πρωτίστως για την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ναβαλίνες διαμορφώνονται προς 22-24 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, ενώ στα 28-34 λεπτά, αναλόγως των ποιοτικών χαρακτηριστικών, κινείται η τιμή της Κλημεντίνης.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου, «η πορεία που διαγράφουν οι πρώτες ποικιλίες της σεζόν στα εσπεριδοειδή δημιουργεί προσδοκίες και για τις επόμενες ποικιλίες, τα Lane Late πορτοκάλια και τα Nova μανταρίνια, τα οποία, ενώ κανονικά έρχονται μετά τις γιορτές, φέτος φαίνεται ότι θα υπάρχουν στην αγορά νωρίτερα». Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, αλλά και επειδή ο καιρός το τελευταίο διάστημα ευνοεί την ωρίμανση και τον χρωματισμό.

Συνεπώς, αντίθετα από τις Κλημεντίνες και τις Ναβαλίνες, που φέτος πήγαν πιο πίσω χρονικά, οι επόμενες ποικιλίες θα έρθουν περίπου ένα δεκαήμερο νωρίτερα. Όσον αφορά τη διακίνηση, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου αναφέρει ότι από την περιοχή δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα για εξαγωγές. «Για πρώτη φορά δεν έχουν φτάσει σε Βουλγαρία και Ρουμανία, γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογες ποσότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν τα Μέρλιν στην Άρτα

Μικρότερες από ό,τι στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο είναι οι απώλειες στην παραγωγή που καταγράφονται στην Άρτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, οι μειώσεις στην παραγωγή υπολογίζονται σε 15%-20%.

Και εκεί η χρονιά ήταν όψιμη και οι πρώιμες ποικιλίες Ναβαλίνα και Κλημεντίνη κόβονται εδώ και 15 ημέρες. Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας περίπου, πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν να κόβονται πιο μαζικά και τα Μέρλιν, τα οποία τις προηγούμενες μέρες κόβονταν δοκιμαστικά, σε περιορισμένες ποσότητες. Όσον αφορά τις τιμές, όπως μας είπε ο κ. Γκίζας, «η Κλημεντίνη κρατάει την τιμή και δεν πέφτει κάτω από 35-36 λεπτά καθαρά και από ό,τι φαίνεται έτσι θα πάει μέχρι το τέλος. Και οι Ναβαλίνες, για τις οποίες μια ενδεικτική τιμή –καθώς δεν έχουμε ακόμη καλές ποσότητες για να πούμε ότι διαμορφώθηκε μια τιμή– είναι τα 22-24 λεπτά, αλλά και τα Μέρλιν θα πάνε καλύτερα από πέρσι».