Κρατάει αποστάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΕΛΓΟ για το αλαλούμ στις πληρωμές των κτηνοτρόφων

Σημαντικός είναι ο αριθμός των κτηνοτρόφων που έμειναν εκτός της πρόσφατης πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενίσχυση στις ζωοτροφές. Από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 19 Απριλίου, ημέρας που οι δικαιούχοι είδαν να μπαίνουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, η «ΥΧ» ξεκίνησε να δέχεται κλήσεις περί προβλημάτων στην εν λόγω πληρωμή.

Εξίσου πολλοί φαίνεται πως είναι οι παραγωγοί που έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν, βάσει του 2% του τζίρου τους που προέβλεπε το πλαίσιο της πληρωμής. Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ορισμένοι παραγωγοί στη Θεσσαλία αντιμετώπισαν πρόβλημα και στην καταβολή της Συνδεδεμένης για τα αιγοπρόβατα.

Λάθη και παραλείψεις στην πληρωμή για τις ζωοτροφές

Ο αγελαδοτρόφος από τις Σέρρες, Γιάννης Τσιτσιλίδης, υπολόγιζε ότι θα λάμβανε περίπου 14.000 ευρώ βάσει του δηλωθέντος τζίρου του. Ωστόσο, δεν είδε ούτε ευρώ στον λογαριασμό του. Ο ίδιος είχε δηλώσει τον ΚΑΔ «Εκτροφή αγελάδων για γαλακτοπαραγωγή» και, όπως είπε στην «ΥΧ», «δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο στους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν περιλαμβάνεται και ο κωδικός δραστηριότητάς μου. Τελικά, αναρωτιέμαι τι επαγγέλλομαι», πρόσθεσε απογοητευμένος, τονίζοντας, πάντως, ότι άλλοι συνάδελφοί του πληρώθηκαν κανονικά.

Ο Σερραίος παραγωγός τελεί και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος. Ο φορέας απευθύνθηκε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσιτσιλίδη, εκπρόσωπος από το γραφείο του υπουργού παραδέχθηκε ότι υπήρξαν παραγωγοί που έπρεπε να λάβουν την ενίσχυση, αλλά δεν την έλαβαν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αγελαδοτρόφου, υπήρξε προσπάθεια δικαιολόγησης της μη πληρωμής ορισμένων κτηνοτρόφων λόγω χρονικής πίεσης να καταβληθεί η ενίσχυση πριν από το Πάσχα και εκφράστηκε η πρόθεση να διορθωθούν οι αδικίες.

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με το ΥΠΑΑΤ, μεταφέρθηκε η θέση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρωματικές ενέργειες, ώστε να πληρωθούν όσοι κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την ενίσχυση, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και υπεύθυνος για την αιγοπροβατοτροφία, Δημήτρης Μόσχος, από την Καστοριά είχε να επισημάνει και αυτός προβλήματα κατά την πρόσφατη πληρωμή: «Φαίνεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Για παράδειγμα, σε συγγενικό μου πρόσωπο που δηλώνει δύο ΚΑΔ, ένας εκ των οποίων είναι για μεταποίηση, παρά το γεγονός ότι φαίνεται από τα τιμολόγιά του ότι τα έσοδα από την κτηνοτροφική του ιδιότητα ξεπερνούν αυτά του τυροκομείου, έμεινε εκτός της πληρωμής. Από εκεί και πέρα, έχουμε και διάφορες καταγγελίες παραγωγών εκτατικής βοοτροφίας που είτε έλαβαν πολύ μικρή ενίσχυση είτε καθόλου.

Ο προβατοτρόφος από το Κιλκίς και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Γνωρίζω ότι ορισμένοι συνάδελφοι έλαβαν κανονικά την ενίσχυση, αλλά μειωμένη –έστω και λίγο– σε σχέση με το αναμενόμενο 2%. Έχουμε θέσει το ζήτημα στον υπουργό και μας είπε ότι θα το κοιτάξει».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, σε επικοινωνία της «ΥΧ» με άλλους κτηνοτρόφους, οι τελευταίοι μας ενημέρωσαν ότι έλαβαν κανονικά την ενίσχυση, σύμφωνα με την πρόβλεψη του 2% επί του τζίρου τους. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι από το προβλεπόμενο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκε ένα αρκετά μικρότερο ποσό στους δικαιούχους.

Πληρωμή χωρίς δυνατότητα ένστασης, λένε οι κτηνοτρόφοι

Σημείο στο οποίο έχουν σταθεί σχεδόν όλοι οι καταγγέλλοντες είναι το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με άλλες πληρωμές, η συγκεκριμένη δεν φαίνεται μέσω των ΚΥΔ, ενώ για όσους κόπηκαν, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δουν την αιτιολογία του αποκλεισμού τους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ένσταση, γιατί δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε την ένσταση», μας είπε ο κ. Τσιτσιλίδης. Το ίδιο δήλωσε και ο κ. Μόσχος, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να δούμε για ποιον λόγο είναι κομμένος ο εκάστοτε παραγωγός».

Έμπειρος ζωοτέχνης από τη Μαγνησία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), σχολίασε επί του θέματος: «Πράγματι, η πληρωμή δεν φαίνεται μέσω των ΚΥΔ, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα που έχουν συνήθως οι παραγωγοί να καλέσουν κάποιο περιφερειακό υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους αναφερθεί το αίτιο απόρριψής τους από την πληρωμή. Το μοναδικό μέρος που μπορεί να δει την πληρωμή κάποιος που έλαβε την ενίσχυση είναι μέσω του gov.gr».

Θεσσαλοί ψάχνουν να βρουν ποιος έκανε λάθος στις Συνδεδεμένες

Πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε και με την καταβολή της Συνδεδεμένης σε ορισμένους αιγοπροβατοτρόφους στη Θεσσαλία. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του είδαν τις ενισχύσεις τους κατά πολύ μειωμένες, εξαιτίας ασυμφωνίας των δηλώσεων των παραγωγών στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και των δηλώσεων των τυροκομικών επιχειρήσεων ως προς τις ποσότητες γάλακτος.

«Από το ποσό που ήταν να λάβω ως ενίσχυση βάσει της δηλωθείσας ποσότητας γάλακτος, τελικά πήρα κάτω από το 20%. Αυτό διότι στη διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία της επιχείρησης που πούλησα το γάλα μου, φαινόταν ότι είχε δηλωθεί σημαντικά μικρότερη ποσότητα από αυτήν που αιτήθηκα. Έτσι, όχι μόνο δεν πληρώθηκα αυτά που μου αναλογούν, αλλά μου καταλογίστηκε και πρόστιμο», μας είπε ο κ. Μπαϊρακτάρης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε επικοινωνία μου με την επιχείρηση που συνεργάζομαι με διαβεβαίωσαν ότι το λάθος δεν προέρχεται από εκεί, ενώ πρόσθεσαν ότι απέστειλαν εκ νέου τις ποσότητες για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Το ίδιο συνέβη και με άλλους συναδέλφους από τον Τύρναβο, στους οποίους δόθηκε αντίστοιχη διαβεβαίωση από τα τυροκομεία. Τελικά, δεν γνωρίζουμε ποιος έχει κάνει το λάθος και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Τα τελευταία χρόνια, ψάχνουμε πραγματικά να βρούμε μια πληρωμή προς τους κτηνοτρόφους που όλα να εξελίχθηκαν ομαλά και να μην υπήρξαν παρατράγουδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι δεν παρατήρησε κάποιο πρόβλημα με τις εν λόγω πληρωμές. «Δεν είχαμε προβλήματα, όμως εξαρχής είχαμε πει ότι το 2% είναι πολύ μικρό ποσό για να καλύψει τις ανάγκες του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Τα 50 εκατομμύρια, αν πήγαιναν μόνο στην αιγοπροβατοτροφία, τότε θα λέγαμε ότι κάτι γίνεται». Σε ό,τι αφορά τη Συνδεδεμένη, δήλωσε ότι «αν υπήρξαν προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις και δεν έφταιγε ο κτηνοτρόφος, καλό θα είναι να κάνει ένσταση και θα πρέπει να δικαιωθεί».

Κρατάει αποστάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΕΛΓΟ

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για το θέμα. Ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού μας ενημέρωσε ότι ουδείς ζήτησε τη συνδρομή του ΕΛΓΟ σχετικά με την παροχή στοιχείων για την υλοποίηση της πληρωμής των ζωοτροφών. Μάλιστα, το στέλεχος προέτρεψε τους κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι υπήρξαν παραλείψεις στις πληρωμές να απευθυνθούν στον Οργανισμό, προκειμένου να τεκμηριωθούν και να διορθωθούν τα όποια προβλήματα.