Κρατούν και αυτό το Πάσχα την αγορά τα ελληνικά αβγά

Παραμένουν, ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο
18/04/2025
10' διάβασμα
kratoun-kai-afto-to-pascha-tin-agora-ta-ellinika-avga-351177

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εμπορία των αβγών ενόψει του εορτασμού του Πάσχα. Η ζήτηση για βαμμένα αβγά είναι αυξημένη και πολλοί παραγωγοί, όπως και οι έμποροι, έχουν στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθώντας την ιδιαίτερη διαδικασία που απαιτείται.

Οι εισαγωγές αβγών από άλλες χώρες κατευθύνονται περισσότερο στη μεταποίηση, λόγω των κωδικών καταγραφής, που έως έναν βαθμό διασφαλίζουν την ταυτότητα παραγωγής. Υπάρχουν, όμως, και κάποια –ευτυχώς περιορισμένα– τεχνάσματα, σύμφωνα με τα οποία, μέσα σε ελάχιστες ώρες, τα εισαγόμενα «βαφτίζονται» ελληνικά και παίρνουν θέση στην αγορά με τη νέα τους ταυτότητα.

Η καταγραφή της παραγωγής, όπως την παρουσιάζει η «ΥΧ» σε αυτό το φύλλο, ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής, δεν δείχνει να διαφοροποιείται, με την παραγωγή αβγών κλωβοστοιχίας να παραμένει σε σταθερά επίπεδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, αλλά και των υψηλότερων αποδόσεων.

Όσον αφορά το θέμα των τιμών, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι περίπου η ίδια. Το κόστος παραγωγής αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα, που απασχολούν το σύνολο των πτηνοτρόφων και, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεών τους, χρειάζονται άμεσα λύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η «ΥΧ» προσπαθεί να αναδείξει όλες εκείνες τις πτυχές που επηρεάζουν την παραγωγή του προϊόντος και μεταφέρει τους προβληματισμούς των παραγωγών στους αναγνώστες, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όταν το αβγό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά προϊόντα στο γιορτινό τραπέζι.

Κρήτη: Αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Συντιχάκη, πτηνοτρόφο από την Κρήτη, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ο ίδιος κάνει λόγο για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λόγω της γρίπης των πτηνών, χωρίς ωστόσο να έχουν επηρεάσει τις εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «υπάρχει αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με νέες επενδύσεις, ώστε οι Έλληνες πτηνοτρόφοι να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Το ελληνικό αβγό, με τη δική του ταυτότητα, μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της αγοράς, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, τονίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Εκείνο που τον απασχολεί είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο επηρεάζει άμεσα το τελικό εισόδημα. Επιμένει, ωστόσο, στην αναγκαιότητα προβολής του ελληνικού αβγού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρίσκεται καθημερινά στο ελληνικό τραπέζι».

Στερεά Ελλάδα: Το κονσερβοποιημένο βαμμένο αβγό κατακτά την αγορά

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ως προς το θέμα των τιμών, αλλά και των ποσοτήτων διακίνησης πορεύονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Βενιζέλο, πτηνοτρόφο από τη Θήβα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας κλωβοστοιχίας είναι ελάχιστες, αλλά με μεγάλο αριθμό πτηνών.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας ενημερώσει για την περίοδο του Πάσχα και αν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο. «Την περίοδο αυτή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βαμμένα αβγά, γιατί οι καταναλωτές δεν θέλουν να διαθέσουν χρόνο για τη βαφή τους. Αυτό, όμως, δημιουργεί και διαφορετικές πρακτικές στην παραγωγή και την αγορά. Έχουμε αβγά με την κλασική βαφή, αλλά και αβγά στα οποία, με τον τρόπο βαφής τους, κλείνουν οι πόροι (σ.σ. κονσερβοποιημένα) και έτσι μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί. Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται, το κονσερβοποιημένο αβγό δείχνει να κατακτά την αγορά.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής παραγωγού για την περίοδο των γιορτών, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «σε σύγκριση με πέρυσι, υπάρχει μια ελαφρά μείωση· από τα 4,70 ευρώ τα 30 τεμάχια, φέτος πουλάμε στα 4,50 ευρώ τον ίδιο αριθμό». Σε ερώτησή μας για μια πιθανή μεταβολή στο κόστος παραγωγής την ίδια περίοδο, απαντά ότι οι πτηνοτροφές παραμένουν σταθερές, αλλά έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, του εργατικού δυναμικού, της προστασίας των πτηνών κ.ά.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι ανάγκες της αγοράς για την περίοδο των εορτών του Πάσχα θα καλυφθούν στο σύνολό τους, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική πτηνοτροφία.

Ήπειρος: Δείχνει τον δρόμο η πτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής 

Αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εδαφοκλιματικών συνθηκών της Ηπείρου, ο Ευάγγελος Τασούλας, πτηνοτρόφος από τη Δωδώνη, διαχειρίζεται περίπου 5.000 κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, με κατεύθυνση την αβγοπαραγωγή. Τα προϊόντα του διατίθενται στην τοπική αγορά, αλλά και σε μεγάλο ποσοστό σε καταστήματα της Αθήνας.

«Επέλεξα την πτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής, διότι το προϊόν που παράγουν τα κοτόπουλα είναι άριστης ποιότητας, λόγω της δυνατότητας αξιοποίησης της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής μας. Φυσικά, σε ένα τέτοιο μοντέλο παραγωγής ελλοχεύουν κίνδυνοι και έχουμε σημαντικές απώλειες στο πτηνοτροφικό κεφάλαιο. Επίσης, η διαχείριση αυτού του είδους επιχειρηματικότητας απαιτεί περισσότερα εργατικά χέρια και, για τον λόγο αυτόν, το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο», περιγράφει.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο των γιορτών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι τιμές δεν θα έχουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι και πως για αυτό το είδος αβγού θα κυμανθούν στα 9-9,5 ευρώ τα 30 τεμάχια.

Θεσσαλία: Ζωηρό το ενδιαφέρον, ισορροπούν την κατάσταση οι πολλές οικόσιτες κότες

Ο Γιώργος Γκανάτσιος διοικεί μια οικογενειακή πτηνοτροφική επιχείρηση (σ.σ. τρίτης γενιάς) με 10.000 κότες στη Δήμητρα Αγιάς και προωθεί αβγά στην αγορά, κυρίως χονδρικής. Όπως αναφέρει, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο λόγω των ημερών του Πάσχα και αναμενόμενο μετά την ύφεση που είχε η αγορά λόγω της περιόδου της νηστείας της Σαρακοστής.

Οι τιμές των περίπου δέκα επιχειρήσεων παραγωγών-εμπόρων στον Νομό Λάρισας είναι σταθερές όλο τον χρόνο, ασχέτως αν ο καταναλωτής αυτές τις ημέρες αγοράζει τα αβγά από τα ράφια σε κάπως πιο τσιμπημένες τιμές από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος παροτρύνει τους πελάτες του να αγοράζουν μικρότερα σε μέγεθος αβγά (που έχουν λιγότερη φήρα), εφόσον προορίζονται για το καθιερωμένο έθιμο του τσουγκρίσματος.

Το κόστος των ζωοτροφών, αλλά και τα ακριβά μεταφορικά είναι οι δύο βασικοί πονοκέφαλοι για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ο κ. Γκανάτσιος αναζητά κυρίως καλαμπόκι, αλλά σημειώνει ότι «στη Θεσσαλία αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε εκτός περιφέρειας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023».

Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλίας εξομαλύνεται κάπως χάρη στις πολλές οικόσιτες κότες που υπάρχουν στα χωριά και ακολουθείται η διανομή πόρτα-πόρτα. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρείται ο νόμος που προβλέπει την κατοχή μέχρι και δέκα ορνίθων.

Εισαγωγές γίνονται, όπως βέβαια και πολλές εξαγωγές. Με την ευκαιρία, ο κ. Γκανάτσιος καλεί τους καταναλωτές να επιλέγουν αβγά από τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σταθερές τιμές όλον τον χρόνο, φροντίζουν για τις υγιεινές συνθήκες εκτροφής των κλωσόπουλων και έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους διαρκώς.

Πελοπόννησος: Αυξημένη η ζήτηση στο προϊόν που παράγει η περιφέρεια

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η κίνηση των αβγών τις μέρες του Πάσχα, τόσο στην Αρκαδία όσο και στην Αργολίδα, όπου υπάρχει κοινή εκτίμηση για αγορές που θα ξεπεράσουν σε ποσότητες την περασμένη χρονιά. Οι τιμές δεν παρουσιάζουν αύξηση, καθώς οι πιο πρόσφατες ανατιμήσεις καταγράφηκαν την περασμένη τριετία λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Η παραγωγός Γεωργία Τουρλούκη από την Αρκαδία, αναφερόμενη στην κίνηση των ημερών, δηλώνει ότι «είναι η καλύτερη των τελευταίων δύο ετών και παραμένει αυξημένη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Η λιανική τιμή είναι στα 7,5 ευρώ η καρτέλα των 30 αβγών».

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, η κα Τουρλούκη σημειώνει ότι «η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, αλλά και του κόστους της ενέργειας ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην προ τριετίας αύξηση της τιμής των αβγών. Ωστόσο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να απορροφηθούν οι αυξήσεις από την επιχείρηση». Τέλος, για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, τονίζει ότι «συνήθως αρχίζουν από τώρα και αυξάνονται το καλοκαίρι, αλλά δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα για το πώς γίνονται».

Από την Αργολίδα, ο Γιώργος Κορομίχης, ιδιοκτήτης της Danopoulos Farm, αναφέρει: «Η κίνηση είναι ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με πέρσι και προφανώς αυτό οφείλεται στην οικονομική αδυναμία του καταναλωτή, για διάφορους λόγους. Η υπόθεση των ελληνοποιήσεων από εισαγόμενα αβγά, που έρχονται από Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω της απόφασης του υπουργείου να καταγράφεται διαρκώς η παραγωγή αβγών. Φυσικά, έχουμε νόμιμες εισαγωγές, καθώς η χώρα χρειάζεται 9 εκατομμύρια αβγά ημερησίως, ενώ παράγουμε 4,5 εκατομμύρια». Οι τιμές στη χονδρική είναι 15-16 λεπτά για το Large και 13-14 λεπτά για το Medium.