Κραυγή αγωνίας από τους Κορίνθιους παραγωγούς για τη λειψυδρία
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στη συγκέντρωση που οργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Κιάτου, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κορινθία και οι προοπτικές επίλυσής του.Εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσαν το «παρών» και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις απαιτούμενες κινήσεις. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κιάτου-Τραγάνας, Βασιλικού και Μουλκίου, ήταν ο γεωπόνος-παραγωγός Κώστας Πάππας και ο γεωλόγος Θεοφάνης Χατούπης.
Σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή
«Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας είναι ορατές πλέον ακόμα και σε μη σχετικούς με την παραγωγή τομείς», σημείωσε ο κ. Πάππας. Όπως τόνισε, οι παραγόμενες ποσότητες σουλτανίνας είναι πολύ μικρές, ενώ στην περιοχή του Κιάτου και παραλιακά, οι ποσότητες νερού δεν έφτασαν για να ποτίσουν όπως έπρεπε τα κτήματα οι παραγωγοί λεμονιών. «Πάμε σε ελλιπείς καλλιέργειες, που έχουν επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Είχαμε μία πολύ μεγάλη πρωίμιση της σουλτανίνας, με πολύ μειωμένη παραγωγή. Αυτή είναι η συνολική εικόνα των καλλιεργειών».
«Η αύξηση του αριθμού των κατακλυσμιαίων γεγονότων καθιστά μονόδρομο την κατασκευή μικρών φραγμάτων, τα οποία μπορούν αφενός να συγκεντρώσουν την επιφανειακή απορροή και αφετέρου να θωρακίζουν τις πεδινές περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε ο γεωλόγος Θεοφάνης Χατούπης
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη νερού έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παραγωγή του νομού. «Εάν δεν γίνει κάτι άμεσα και εγκαταλειφθούν τα κτήματα, είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψουν οι παραγωγοί, αφού θα έχει καταστραφεί το φυτικό κεφάλαιο. Η έλλειψη νερού θα είναι ταφόπλακα. Άμεσες λύσεις είναι κάποια κλειστά δίκτυα και κάποιες λιμνοδεξαμενές. Πάνω από όλα, όμως, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος και η χρήση σε πρώτη φάση του δικτύου του ΑΟΣΑΚ», επισημαίνει.
Λύσεις
Από την πλευρά του, ο γεωλόγος Θεοφάνης Χατούπης παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο καθεστώς χρήσης, όπως αποτυπώνεται στις χιλιάδες γεωτρήσεις του πεδινού τμήματος Κιάτου-Κορίνθου, το σοβαρό πρόβλημα της συνεχούς υπεράντλησης και τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλείται με την υφαλμύρωση στην παράκτια περιοχή Άσσου-Κορίνθου και την καθίζηση στην περιοχή της Βόχας, που ξεπερνάει τα 5 χιλιοστά τον χρόνο.
«Το πρόβλημα δεν είναι στο ετήσιο αθροιστικό ύψος βροχής, αλλά στον ρυθμό και τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των βίαιων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται τους θερμούς μήνες», τόνισε, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση. Και συμπλήρωσε: «Η αύξηση του αριθμού των κατακλυσμιαίων αυτών γεγονότων καθιστά μονόδρομο την κατασκευή μικρών φραγμάτων, τα οποία μπορούν αφενός να συγκεντρώσουν την επιφανειακή απορροή, λειτουργώντας ως μεγάλες δεξαμενές αναρρύθμισης, και αφετέρου να θωρακίζουν τις πεδινές περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα».
Στη συνέχεια, παραθέτοντας στοιχεία προκαταρκτικών μελετών, μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρότεινε την άμεση υλοποίηση εννέα μικρών φραγμάτων σε ρέματα της Κορινθίας, τα οποία πληρούν τα υδρολογικά και γεωλογικά κριτήρια, έχουν μικρό κόστος και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην άρδευση πεδινών περιοχών με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και υφαλμύρωσης.
Αναφερόμενος στο νέο φράγμα του Ασωπού, ως συνέχεια του ΑΟΣΑΚ, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα της υποβαθμισμένης μετρούμενης παροχής, που απέχει παρασάγγας της μελέτης σχεδιασμού, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης θωράκισης του υφιστάμενου έργου με την ποσοτική παρακολούθηση της απορροής.
Στυμφαλία
Κλείνοντας την ομιλία του, ο ίδιος πρότεινε, μεταξύ άλλων, την κατασκευή αποκλειστικά κλειστών δικτύων άρδευσης και την επαναχρησιμοποίηση νερού μονάδων βιολογικού καθαρισμού, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχει ήδη ξεκινήσει η διαχειριστική μελέτη υδατικών πόρων της λεκάνης Στυμφαλίας.