SOS για τη λειψυδρία: Νεροκλοπές και άρδευση οι κύριες αιτίες μείωσης των αποθεμάτων νερού

19/09/2024
3' διάβασμα
sos-gia-ti-leipsydria-neroklopes-kai-ardefsi-oi-kyries-aities-meiosis-ton-apothematon-nerou-133335

Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NEWSROOM, ο Δρ. Παναγιώτης Σαμπατάκης, υδρογεωλόγος, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλογίας και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, έθιξε τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφορικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη λειψυδρία. «Η σπατάλη υπάρχει παντού», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη χρήση νερού τόσο στα δίκτυα, όσο και στις υδραυλικές και αρδευτικές υποδομές.

Η σπατάλη και η ξηρασία

Ο κ. Σαμπατάκης εξήγησε πως η σπατάλη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. «Όχι τώρα. Υπήρχε πάντοτε», είπε, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ανέκαθεν αντιμετώπιζε προκλήσεις στη διαχείριση των υδατικών πόρων. «Να μην θεωρήσουμε ότι από αυτό, εν πάση περιπτώσει, έχουμε έλλειψη μεγάλη στο αρδευτικό νερό», διευκρίνισε, αλλά παράλληλα σημείωσε πως η ξηρασία φέτος έχει μειώσει δραματικά τα αποθέματα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, παρά την τρέχουσα κρίση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει τα αποθέματα νερού κάθε χρόνο, καθώς δεν διαθέτει μεγάλα υδροσυστήματα. «Μια καλή χρονιά μπορεί να αναπληρώσει όλο το έλλειμμα», δήλωσε, τονίζοντας όμως ότι το ζήτημα της σπατάλης είναι κρίσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Οι παράνομες γεωτρήσεις και οι μηχανισμοί ελέγχου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζουν τη λειψυδρία, σύμφωνα με τον Δρ.

Δείτε επίσης

Λειψυδρία: Ο Άρειος Πάγος παρεμβαίνει για τις παράνομες γεωτρήσεις και την αλόγιστη χρήση νερού

Με εγκύκλιο που εξέδωσε, ο Άρειος Πάγος αναλαμβάνει δράση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία αναφέρεται στις παράνομες γεωτρήσεις, στην αλόγιστη χρήση νερού και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες προκαλούν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ κάνει ειδική μνεία και στους αγρότες, σημειώνοντας πως «απαιτείται, εκτός […]

18/09/2024 6' διάβασμα

Σαμπατάκη, είναι οι παράνομες γεωτρήσεις. «Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι αυτές που δημιούργησαν τη λειψυδρία», υπογράμμισε, εξηγώντας πως οι μηχανισμοί ελέγχου δεν λειτουργούν αποτελεσματικά λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Αυτό δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι έλεγχοι», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και την αύξηση του προσωπικού.

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Σαμπατάκης επεσήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στην καταγραφή και παρακολούθηση των γεωτρήσεων. «Το παλιό ΙΓΜΕ έχει υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γεωτρήσεων , τόσο νόμιμων όσο και παράνομων, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μέλλον των υδατικών πόρων

Κλείνοντας, ο Δρ. Σαμπατάκης θέλησε να δώσει μια πιο θετική προοπτική, λέγοντας ότι ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί είναι μικρότερος από όσο αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί. Ωστόσο, τόνισε πως «οι μηχανισμοί θα πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε αυτές οι καταστάσεις να αποτρέπονται». Η διαχείριση των υδατικών πόρων παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα, και όπως επισημαίνει ο κ. Σαμπατάκης, η προσαρμογή και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων θα είναι καθοριστική για το μέλλον των αποθεμάτων νερού στην Ελλάδα.

 

Πηγή: ertnews

ΓΡΑΦΕΙ: