Κρεμμύδι: Ξεκινούν οι σπορές για τα ανοιξιάτικα, σταθερές παραμένουν οι εκτάσεις

Με τις τιμές να κινούνται σε καλά επίπεδα, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τις σπορές κρεμμυδιών μεγάλου βιολογικού κύκλου της νέας περιόδου, οι οποίες στις ψυχρότερες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Τα κρεμμύδια μικρού βιολογικού κύκλου, λευκά και κόκκινα, βρίσκονται στο δεύτερο με τρίτο φύλλο και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Το γκρίζο σημείο παραμένει το μεγάλο κόστος παραγωγής, όπως επίσης και η διατήρηση των κρεμμυδιών σε ψυκτικούς θαλάμους. Η κατάσταση αυτή αποτρέπει τους παραγωγούς να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και όλα δείχνουν ότι θα κρατηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο Λουκάς Παπαδημητρίου από τη Θήβα αναφέρει ότι στην περιοχή Μουρίκι, και λόγω του μικροκλίματος, ξεκίνησαν οι σπορές για τα κρεμμύδια μεγάλου βιολογικού κύκλου. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της περιοχής θα αρχίσει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μηνός».

Αναφερόμενος στα κρεμμύδια μικρού βιολογικού κύκλου, είπε ότι βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν είναι η καλύτερη. «Αν έχουμε και μία ήπια άνοιξη, πιστεύω ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσουμε με τη συλλογή των λευκών κρεμμυδιών».

Από 50 έως 60 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού

Σε τιμές παραγωγού που φτάνουν ακόμα και τα 60 λεπτά το κιλό αναφέρεται ο Ταξιάρχης Γκούρας, παραγωγός κηπευτικών από την Αταλάντη Λοκρίδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι ελαφρά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της ανεβασμένης τιμής του κρεμμυδιού. «Αυτό είναι το θετικό σενάριο για τις επόμενες σπορές, όλα όμως εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής και συντήρησης, που είναι ιδιαίτερα αυξημένο και μας προβληματίζει σχετικά με τον προγραμματισμό μας, γιατί μπαίνουμε σε μεγάλα ρίσκα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιώργου Μπεκρή, ο οποίος κάνει λόγο για τιμές παραγωγού οι οποίες κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 55 λεπτά, δίνοντας έμφαση στο κόστος συντήρησης, όπως και στην έλλειψη εργατών γης. «Η καλλιέργεια απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατοωρών, αλλά η μεγάλη έλλειψη εργατών γης δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό μας», τονίζει ο ίδιος.

Απαραίτητη η εκμηχάνιση της καλλιέργειας

Η χρήση της νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού δίνει τη δυνατότητα της υψηλής παραγωγικότητας με μειωμένο κόστος καλλιέργειας και συλλογής, υποστηρίζει ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιού από την Ελάτεια Λοκρίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδύσεις αυτού του τύπου όμως είναι μεγάλες και ένας μόνο παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για την αγορά τους. Για τον λόγο αυτόν, έχουμε μείνει πίσω και κρεμόμαστε από τους εργάτες γης, τους οποίους δεν βρίσκουμε εύκολα». Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι και «αυτή η χρονιά για το κρεμμύδι θα είναι καλή λόγω της σταθερής καλλιεργούμενης έκτασης, η οποία δεν θα διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με την περσινή περίοδο».