Αυτό το άρθρο είναι 42 μηνών

Κρις Μακμάνους: «Το οικογενειακό μοντέλο γεωργίας της ΕΕ κινδυνεύει να εκλείψει»

01/03/2021
2' διάβασμα
kris-makmanous-to-oikogeneiako-montelo-georgias-tis-ee-kindynevei-na-ekleipsei-224269

Τα τελευταία χρόνια, η οικογενειακή γεωργία στην Ευρώπη υφίσταται σοβαρές πιέσεις. Τώρα, ολοένα και περισσότεροι εμπλεκόμενοι μιλούν ανοιχτά για αυτό. Για τον Ιρλανδό ευρωβουλευτή του Σιν Φέιν, Κρις Μακμάνους, οι επικρατούσες τάσεις εντείνουν τον φόβο ότι «αυτή θα είναι η τελευταία γενιά οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ».

Επικαλούμενος δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος πρόσφατα επεσήμανε ότι έως και 1.000 αγρότες την ημέρα αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα λόγω μη αποδοτικότητας, ο Μακμάνους ανέφερε ότι η κατανόηση της σοβαρότητας αυτής της αβέβαιης συνθήκης για την ψυχική υγεία των παραγωγών μπορεί να εξηγήσει, παραδείγματος χάρη, γιατί στη Γαλλία έχουμε κατά μέσο όρο μία αυτοκτονία αγρότη ανά δύο ημέρες.

Όσο για τον υπαίτιο του «θανάτου» των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι ένας από τους διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον οριζόντιο κανονισμό για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ, υπογράμμισε τις ανησυχίες αναφορικά με το φαινόμενο συγκέντρωσης της γης, η οποία αυξάνεται σε «ανησυχητικό βαθμό».

Όταν οι αγρότες μικρής κλίμακας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα μη κερδοφόρα εδάφη τους, αυτά στη συνέχεια εξαγοράζονται από μεγάλες επιχειρήσεις, μεταποιητές και σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα την ταχεία συγκέντρωσή τους.

Επισημαίνοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει επιδεινώσειτη συγκέντρωση της ισχύος που είναι ήδη ορατή στον κλάδο, ο Μακμάνους προειδοποίησε ότι «ένας συνδυασμός έλλειψης οικονομιών κλίμακας και πιέσεων στις τιμές που ασκούν οι λιανοπωλητές έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο στους μικροκαλλιεργητές να συνεχίσουν».

Για τους παραπάνω λόγους, ο ευρωβουλευτής ζήτησε ένα μεγαλύτερο δίχτυ ασφαλείας για τις εκμεταλλεύσεις μικρής κλίμακας, με διαμόρφωση των ενισχύσεων, έτσι ώστε να προσφέρουν περισσότερη στήριξη για τα πρώτα στρέμματα, με χαμηλότερη ενίσχυση για τα υπόλοιπα.

www.euractiv.com