Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα βυθίζει την Υεμένη στη δίνη της επισιτιστικής ανασφάλειας

Εάν η τρέχουσα κλιμάκωση συνεχιστεί για το επόμενο τρίμηνο, η διαθεσιμότητα των τροφίμων και οι τιμές στις εγχώριες αγορές αναμένεται να επηρεαστούν

Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, ως μέρος των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, απειλεί με καταστροφικές επιπτώσεις την Υεμένη. Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η συνέχιση της γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή απειλεί να επιταχύνει άμεσα την εκτίναξη του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών, να καθυστερήσει τις παραδόσεις βασικών τροφίμων ή ακόμη και να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή των εμπορικών οδών και το κλείσιμο των λιμανιών της Υεμένης.

Όπως προειδοποιεί ο FAO, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε μια χώρα που είναι ούτως ή άλλως μία από τις φτωχότερες του πλανήτη, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Υεμένη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της σε τρόφιμα, με περίπου το 90% των αναγκών της σε βασικά δημητριακά να καλύπτεται από εισαγωγές. Η έκθεση του FAO, με τίτλο «Πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην επισιτιστική ανασφάλεια στην Υεμένη», αναφέρει ότι εάν η τρέχουσα κλιμάκωση συνεχιστεί για το επόμενο τρίμηνο, οι εισαγωγές πιθανότατα θα επιβραδυνθούν, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και τις τιμές στις εγχώριες αγορές.

Μια ήδη απελπιστική κατάσταση

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής είναι ήδη εύθραυστη και οι αλυσιδωτές συνέπειες από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα επιδεινώσουν περαιτέρω μια ήδη απελπιστική κατάσταση, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης αξιολόγησης της Ολοκληρωμένης Κατάταξης Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) τοποθετούν σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 45% του πληθυσμού που αναλύθηκε στις ελεγχόμενες περιοχές της Υεμένης, σε «τουλάχιστον κρίσιμα» επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (Στάδιο 3 ή παραπάνω στην κλίμακα επικινδυνότητας IPC).