Μ.Βορίδης: Κρίσιμες επιλογές ενόψει της νέας ΚΑΠ, πρωτοβουλίες στήριξης των Ελλήνων παραγωγών

Κρίσιμες επιλογές ενόψει τις νέας ΚΑΠ, πρωτοβουλίες στήριξης των Ελλήνων παραγωγών

Στις κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνει η χώρα ενόψει της Νέας ΚΑΠ, δεδομένων των μειώσεων του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ τάσσονται κατά του εν λόγω ενδεχομένου, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μαυρουδής Βορίδης κατά την ομιλία του στο 6ο Συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη. Ο υπουργός παρέθεσε μια σειρά προκλήσεων και παθογειών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στους πρώτους μήνες  του έργου της ώστε να στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες.

Αφού ευχαρίστησε την για την πρόσκληση  ο κ. Βορίδης ξεκίνησε αναφέροντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις προκλήσεις ενόψει της ΚΑΠ και τις δεσμεύσεις που αυτή αναλαμβάνει. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικό και δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς και η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να συνεχίσει να συμβάλει σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, μπορεί ο βασικός λόγος χορήγησης των ενισχύσεων να είναι η συνοχή και ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού, ο κύριος όμως λόγος είναι η διατήρηση των παραγωγών στο χωράφι. «Είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τους παραγωγούς. Επομένως ο βασικός λόγος χορήγησης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων είναι και πρωτίστως η εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας».

Η νέα ΚΑΠ, οι επιλογές και τα «καυτά» ζητήματα

Το δεύτερο και σημαντικό σημείο ομοφωνίας για τη διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Σε αυτό το σημείο παρέθεσε τη μεγάλη αύξηση σε ανάγκες αποζημιώσεων από καταστροφές στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια που καταδεικνύνουν την τεράστια αλλαγή στα κλιματικά δεδομένα.  «Πρέπει να δράσουμε όλοι για την Κλιματική Αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις νέες διατροφικές απαιτήσεις του Ευρωπαίου καταναλωτή για ένα ασφαλές τρόφιμο. Όπως ανέφερε, το στοίχημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι να βρίσκονται στην Πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Όπως σημείωσε: «Δε γίνεται ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πόρων της κοινής Αγροτικής πολιτικής και να μιλάμε για υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες». Συνέχισε, λέγοντας ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλέξει τι θα κάνει με τις πολιτικές συνοχής και τι θα κάνει και με τις νέες πολιτικές  που απασχολούν την Ελλάδα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση και  το Βrexit. «Δεν γίνονται όλα αυτά ταυτόχρονα είπε, χρειάζονται επιλογές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξωτερική σύγκλιση τονίζοντας ότι η θέση ορισμένων κρατών να εξισωθούν οι ενισχύσεις για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να παίρνουν περίπου τα ίδια χρήματα είναι λάθος, καθώς ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα στην πραγματικότητα λαμβάνουν περιορισμένες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση και ανά γεωργό λόγω των πολλών και μικρών κλήρων.

Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε εν συνεχεία ότι η γραφειοκρατία και η αιρεσιμότητα αποτελούν απειλές για τον Έλληνα μικροκαλλιεργητή και γι’ αυτό «οι παραγωγοί μας αυτοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτά τα γραφειοκρατικά βάρη και τις αιρεσιμότητες». Προχωρώντας ο εκτίμησε ότι στο πολύ σημαντικό ζήτημα των Σχεδίων Βελτίωσης θα υπάρχουν εγκρίσεις μέχρι την επερχόμενη Agrotica.

 ΥπΑΑΤ: Πρωτοβουλίες για ρευστότητα, κόστος παραγωγής , ελληνοποιήσεις , ΕΛΓΑ

O υπουργός μίλησε για το μεγάλο χρηματοδοτικό καινό στον πρωτογενή τομέα προσδιορίζοντάς το στο 1,5 δις. «Προχωρήσαμε με συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων  για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων» όπως είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι  τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς μέσα στον Ιανουάριο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αν όχι όλες, οι περισσότερες τράπεζες θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Ο κύριος Βορίδης συνεχάρη ΟΠΕΚΕΠΕ, Τράπεζα Πειραιώς και GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής Ενισχύσεων που έχει καθησυχάσει τους παραγωγούς. Κάθε χρόνο οι παραγωγοί παίρνουν τις Ενισχύσεις τους με έναν αξιόπιστο τρόπο την ώρα που πρέπει» είπα χαρακτηριστικά.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση των αγροτικών εισοδημάτων και στο θέμα των τιμών σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται από το υπουργείο να παρέμβει και να ορίσει τιμές». Εν συνεχεία μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αφαίρεση φορολογικών και διοικητικών βαρών όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ, καθώς και μείωση φόρου στις Ομάδες Παραγωγών.

Ο κ. Βορίδης μίλησε επίσης για το σημαντικό ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής που μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο πρόβλημα των τιμών. «Μείωση του κόστους παραγωγής σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, κόστος ζωοτροφών, κόστος φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων» ανέφερε. Εν συνεχεία μίλησε για τη δυνατότητα μείωσης των εισροών μέσω της χρήσης Ευφυούς Γεωργίας σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε πώς αυτό θα εφαρμοστεί και πώς θα κατέβει η Ευφυής Γεωργία στο χωράφι». Όπως είπε χαρακτηριστικά:  «Πρέπει να χτίσουμε μηχανισμούς επικοινωνίας που Θα μεταφέρουν στους γεωργούς ότι θα βοηθηθούν και δεν θα ακυρωθούν από αυτές τις τεχνολογίες. Εδώ είναι ο κομβικός ρόλος των γεωργικών συμβούλων προκειμένου να σταθούν δίπλα στον παραγωγό για να τον φέρουν κοντά σε αυτή την αναγκαιότητα» είπε ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτα για να «τρέξει» γρηγορότερα το Μέτρο.

Επόμενο θέμα που έθεσε ο υπουργός  ήταν το σοβαρό θέμα των ελληνοποιήσεων όπου όπως υποστήριξε τα υφιστάμενα πρόστιμα  – «χάδια» θα σταματήσουν ενώ θα αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και οι ποινές στο μέτωπο της παραβίασης της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, της νοθείας, τη μη αναγραφής της προέλευσης των προϊόντων. «Επιχειρήσεις εξαπατούν τον καταναλωτή και διαπράττουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε», ανέφερε. Για επανειλημμένες τελέσεις αδικημάτων όπως τα ανωτέρω, ο υπουργός σημείωσε ότι «Η επανειλημμένη τέλεση αδικήματος θα επιφέρει ακύρωση της άδειας λειτουργίας». Επίσης εξήγγειλε την ενοποίηση του συστήματος ελέγχων το οποίο όπως είπε είναι διάσπαρτο σε μια σειρά φορέων. Ο υπουργός μίλησε τέλος και για αναμόρφωση του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού. «Θα εμπλέξουμε την ιδιωτική ασφάλιση στο κομμάτι των ασφαλίσεων» είπε, ενώ μίλησε μάλιστα για ενδιαφέρον ξένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που έχει τελευταία παρατηρηθεί».

Δείτε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ από την εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ