Η κρίσιμη ώρα για το μέλλον της γλυφοσάτης: Αναμένεται η τελική απόφαση

Θα ανανεωθεί η άδεια χρήσης της στην ΕΕ;

Αναβλήθηκε η απόφαση για τη νέα ευρωπαϊκή αδειοδότηση του Glyphosate

Εμπόδια για τη γλυφοσάτη ορθώνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ComEnvi), ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ψήφισμα της Ευρώπης για το μέλλον του αμφισβητούμενου ζιζανιοκτόνου (βασικό συστατικό του «Roundup»). Η ComEnvi ψήφισε υπέρ της κατάργησης της γλυφοσάτης στην ΕΕ, εντός των επόμενων τριών ετών.

Με 39 νομοθέτες υπέρ, εννέα κατά και δέκα να δηλώνουν αποχή, μπορεί η ψήφος να μην έχει ιδιαίτερο νομικό βάρος, αλλά είναι βέβαιο ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αυξάνοντας την πίεση που περιβάλλει την καταληκτική προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για τις Βρυξέλλες, όσον αφορά την ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα για το Roundup

Διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία θα ψηφίσουν κατά της ανανέωσης. Στον αντίποδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Ισπανία υποστηρίζουν ότι η γλυφοσάτη είναι απαραίτητη για τους αγρότες επειδή οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα μειωθούν δραματικά χωρίς αυτή. Δανία, Σουηδία, Εσθονία, Βουλγαρία και Λετονία ανέφεραν και αυτές ότι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την ανανέωση.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται, ενώ ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιντ, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης, χωρίς όμως να εμφανίζεται βέβαιος για την τελική ψήφο της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, οι εθνικές αγροτικές ενώσεις απειλούν να μηνύσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν δεν τηρήσει την προθεσμία για την απόφαση ανανέωσης –ή μη– της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης.