Κριστόφ Χάνσεν: Ένας Επίτροπος πεπεισμένος για τη στρατηγική σημασία όλων των αγροτικών τομέων
Σε μια τετράωρη συνεδρίαση ερωταπαντήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κριστόφ Χάνσεν τόνισε την πεποίθησή του ότι όλοι οι αγροτικοί τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκστρατειών διαφόρων ΜΚΟ. Υποστήριξε ότι τα προϊόντα κρέατος είναι βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και πως οι διατροφικές συνήθειες δεν πρέπει να επιβάλλονται «από πάνω προς τα κάτω».
Στο τέλος της ακρόασης, ο Χάνσεν εξασφάλισε την υποστήριξη του 73% των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ψήφους από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, τους Συντηρητικούς και τους Πράσινους, ενώ η άκρα δεξιά απείχε και η άκρα αριστερά ψήφισε κατά.
Ο νέος Επίτροπος έχει ήδη θέσει ως προτεραιότητες την ανανέωση των γενεών – ένα έργο που ήταν και το πρώτο που ανακοίνωσε – την αποκατάσταση βιώσιμων εισοδημάτων για τους αγρότες και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω επενδύσεων, δεσμεύοντας ένα ποσό άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιδιώκει να διαμορφώσει το δικό του όραμα για τη γεωργία, αντλώντας στοιχεία από τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χωρίς να δεσμεύεται αυστηρά από τις συστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων της έκθεσης Leta, της έκθεσης Draghi για την ανταγωνιστικότητα, της έκθεσης Στρατηγικού Διαλόγου για τη γεωργία και της έκθεσης για την ασφάλεια των τροφίμων.
Ο Χάνσεν σκοπεύει να προωθήσει έναν «καλά χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση θα ανήκει στους αρχηγούς κρατών.
Αναφέρθηκε στη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα υπολογίζεται σε σταθερές ή τρέχουσες τιμές ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφέρει την απώλεια από τον πληθωρισμό στους αγρότες. Ακόμη και «επαρκώς ενισχυμένη», η ΚΑΠ θα πρέπει να στοχεύσει σε δράσεις διαχείρισης κρίσεων, επενδύσεις, και στήριξη εισοδημάτων, με έμφαση στη βοήθεια για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική μείωση στην υποστήριξη βασικού εισοδήματος για τις υψηλότερες κατηγορίες εισοδημάτων.
Όσον αφορά τα νέα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως προτείνεται από τον Στρατηγικό Διάλογο για τη Γεωργία, ο Χάνσεν ακολουθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση, στοχεύοντας βραχυπρόθεσμα στην αξιοποίηση αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ. Αναγνώρισε τις προκλήσεις για τον καθορισμό του προϋπολογισμού 2028-34, καθώς η ΕΕ θα κληθεί να χρηματοδοτήσει νέες προτεραιότητες, όπως η άμυνα και η διεύρυνση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γεωργική χρηματοδότηση.