Κρήτη: Tο 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό (2nd International Water Forum) 22 και 23 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και  Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ΕΚ.Ε.ΠΕΚ του Πάντειου Πανεπιστημίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” θα πραγματοποιήσουν το 2ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό (2nd International Water Forum) στο Ηράκλειο -Κρήτη  στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2021. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 09:30 το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου -ο οποίος χαιρέτισε με μήνυμά του και το πρώτο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό το 2019- και έχει την υποστήριξη της Ελληνικής  Εθνικής Επιτροπής  για την UNESCO, του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Οι εργασίες του 2ου Φόρουμ θα επικεντρωθούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού και τις επιπτώσεις του ακατάλληλου νερού στην ανθρώπινη υγεία και τη ζωή γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου. 

Σήμερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης επισκέφθηκαν η Πρόεδρος του  Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και  Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαίρη Μαρούλη Ζηλεμένου, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών φορέων που συμμετέχουν στο συνέδριο και  η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου. Η κα. Ζηλεμένου ενημέρωσε διεξοδικά τον Περιφερειάρχη για τους σκοπούς και τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου.  

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην διεξαγωγή του συνεδρίου τόνισε: «Το δεύτερο forum για το νερό έρχεται για να αναδείξει το πολύτιμο και μοναδικό αγαθό για τον άνθρωπο και την φύση. Το νερό θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα τα επόμενα χρόνια για όλες τις χώρες της Μεσογείου. Εμείς από την πλευρά μας συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε αυτό το φόρουμ γιατί μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει μέσα από την συνεργασία όλων των φορέων. Οφείλουμε να προσέχουμε όλοι και να προωθούμε την σωστή και χρηστή διαχείριση του νερού. Θεωρούμε ότι από τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα προκύψουν πολύτιμα στοιχεία».

Από την πλευρά της η κα. Μαίρη Μαρούλη Ζηλεμένου ευχαριστώντας την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη, υπογράμμισε: «Το δεύτερο διεθνές forum για το νερό ξεκινάει αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Θεωρούμε ότι είναι το υπ’ αριθμόν ένα αυτή τη στιγμή πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη ιδίως βέβαια στην Μεσόγειο που εμείς ανήκουμε.  Στο φόρουμ αυτό θα παρευρεθούν πολλοί σημαντικοί επιστήμονες  και ερευνητές από διάφορες χώρες, ειδικοί στο θέμα του νερού.  Πιστεύουμε στην οικουμενικότητα του θέματος αυτού του συνεδρίου καθότι το αγκάλιασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το έθεσε υπό την αιγίδα του.  Ελπίζω και οι φορείς και της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδος να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια μας και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην περαιτέρω έρευνα και στην ίδρυση ινστιτούτου. Είναι η πρώτη φορά που το καταθέτουμε και είναι απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής να προχωρήσουμε με έδρα την Κρήτη να εξετάσουμε το νερό όχι μόνο για τη Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».  

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες από τις χώρες που συνδέονται με πολυμερείς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα εξετασθούν προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι χώρες είναι αυτές που ήδη υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα στις  11/2/2021 με το ΥΠΕΞ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, και Ιορδανία. Επίσης έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, η Ιταλία, η Μάλτα  και η Ισπανία.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί σε live streaming μέσω του διαδικτύου, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε αγγλικά και ελληνικά.