Κρήτη: Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο

Κρήτη: Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο

Με την πιθανή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών υπογράφεται στις 8 Φεβρουαρίου η έναρξη της παραχώρησης του έργου του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Βαγγέλης Καρκανάκης, έχει «κλειδώσει» η 8η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης του εμβληματικού για την Κρήτη έργου του νέου διεθνούς αεροδρομίου, για την κατασκευή του οποίου αρχίζουν αμέσως να «τρέχουν» οι συμβατικές προθεσμίες.

Το παρών στην υπογραφή της ημερομηνίας έναρξης της παραχώρησης θα δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι η κάθοδος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς, ωστόσο, αυτή να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 60 μήνες. Προβλέπονται έξι τμηματικές προθεσμίες για την ολοκλήρωσή του, ενώ το τελευταίο εξάμηνο είναι η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας του αεροδρομίου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνονται επίσης και η μελέτη, η κατασκευή και η χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αερολιμένα, με τον Βόρειο και Νότιο Οδικό Άξονα της Κρήτης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν, κατά την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, γίνουν ανακοινώσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ο κ. Καρκανάκης ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο γνωστό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση για την κατασκευή του ΒΟΑΚ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου, τις επόμενες ημέρες – ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας – αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την εξασφάλιση των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την διπλή παρέμβαση που απαιτείται σε τμήμα του δρόμου της Μεσαράς, όπου από πέρυσι παρατηρούνται καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

Εξελίξεις που συμπίπτουν χρονικά και με την παρουσία την ερχόμενη Κυριακή, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ., του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Πηγή: ert.gr