Κρήτη: Αυξάνονται τα λεοντόψαρα

Καθησυχαστικοί έναντι των αλιέων οι επιστήμονες

Κρήτη: Αυξάνονται τα λεοντόψαρα

Όχι το πρώτο, αλλά το τέταρτο λεοντόψαρο ήταν αυτό που εντοπίστηκε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά Σητείας στον Νομό Λασιθίου, με τη διαφορά ότι ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ζωντανό. Σύμφωνα με την Υπεύθυνη Ενυδρειολογίας στο Ενυδρείο Κρήτης, Ασπασία Στεργιώτη, η παρουσία των λεοντόψαρων στο νησί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία, ωστόσο για να μπορέσει κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι έχουν εγκατασταθεί στις ακτές της Κρήτης, χρειάζεται παρακολούθηση και έρευνα.

«Τα δύο πρώτα λεοντόψαρα εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Βρέθηκαν από αλιείς στο Κάβο Σίδερο και το μήκος τους ήταν 25 εκατοστά, ενώ αυτό που έχουμε στο ενυδρείο δεν υπερβαίνει τα 10 εκατοστά. Η τρίτη περίπτωση ήταν στα τέλη Ιουνίου. Στόχος μας είναι αυτό το ψάρι που είναι σε φάση καραντίνας να μεταφερθεί, αν όλα πάνε καλά, στο ενυδρείο, προκειμένου να το βλέπει ο κόσμος και να γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, εφόσον το εντοπίσει στη θάλασσα», εξήγησε η κ. Στεργιώτη.

Πρόκειται για ένα ψάρι που φέρει δηλητήριο σε όλα τα αγκάθια του εκτός από το ουραίο πτερύγιο, ωστόσο η διαφορά του είναι πως με τη θερμοκρασία το δηλητήριο παύει να είναι επικίνδυνο, άρα το ψάρι καταναλώνεται κανονικά, εφόσον απομακρυνθούν τα αγκάθια και εκλείψει ο κίνδυνος επαφής με το ανθρώπινο σώμα.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν με ανησυχία την εξέλιξη του φαινομένου, οι αλιείς μιλούν για έναν ακόμη «εχθρό» υπό το φόβο να απλωθεί όσο και ο λαγοκέφαλος στην Κρήτη.

«Τα λαγοκέφαλα δεν έχουν αφήσει ίχνος ασπόνδυλων (π.χ. σουπιές και χταπόδια) καθώς είναι δεινοί θηρευτές. Τα προβλήματα πάντως με το λεοντόψαρο, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο δεν πιστεύουμε ότι θα είναι σε τέτοια έκταση, αφού θα μπορούν να πωλούνται και να καταναλώνονται κανονικά, εφόσον γίνουν όλα όσα πρέπει από τους ψαράδες», πρόσθεσε η κ. Στεργιώτη.

Κάλια Πετσαλάκη