Κρήτη: Αυτοψία στο Φράγμα Πλακιώτισσας πραγματοποίησε ο Λ. Αυγενάκης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο των έργων κατασκευής του Φράγματος της Πλακιώτισσας , συνοδευόμενος από τον ΓΓ του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Αυγενάκης «πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 45.000.000 €, για το οποίο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και αποτελεί προσωπική δέσμευση να ολοκληρωθεί».

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου: «για την πληρωμή του Δικαιούχου ήδη από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 8.203.221,88 ευρώ από την Σ.Α.Ε.082/1 και συγκεκριμένα από το έργο με Κ.Α.2016ΣΕ08210084. Ο σχετικός φάκελος για την πληρωμή του δικαιούχου, στο πλαίσιο του Μέτρου 4- Υπομέτρο 4.3 «Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης» του ΠΑΑ 20114- 2020, διαβιβάσθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς πληρωμή.

Το Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς, είναι ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής καθώς αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 37.000 στρεμμάτων. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2011. Μετά από 12 χρόνια και με τη συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κρήτης το έργο ξεκινά και πάλι έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού φράγματος μέγιστης χωρητικότητας 18.600.000m³ με λεκάνη κατάκλισης έκτασης 2200 στρ. περίπου και λεκάνη απορροής 78,5 χλμ2. Το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος είναι πλάτους στέψης 8,0μ, μήκους στέψης περί τα 300 μ και όγκου αναχώματος περίπου 1.000.000 m³, ενώ η αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 37.000 στρέμματα.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Αυγενάκης στην Αγροτική Έκθεση στο Αρκαλοχώρι, «παρά τα ειδικά προβλήματα του έργου, εξετάζουμε τη δυνατότητα να ενταχθεί, σε προκήρυξη του Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, η χρηματοδότηση των δικτύων διανομής στα 37.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης της Μεσσαράς».

Η Μελέτη που εκπονείται από την Περιφέρεια Κρήτης – Δ/νση Τεχνικών Έργων, έχει ολοκληρωθεί με κόστος 2.500.000€ και αναμένονται οι Περιβαλλοντικοί Όροι και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις ανέρχονται στο ποσό των 8,3 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες γης, προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένουμε άμεσα την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την αρμόδια ΔΟΥ Α’ Αθηνών. Εντός 20 ημερών, από την ολοκλήρωση του ελέγχου  της ΔΟΥ, θα έχουν κατατεθεί τα ποσά στους ιδιοκτήτες γης που απαλλοτριώθηκαν οι εκτάσεις τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η κατασκευή έργων υποδομής για την άρδευση αγροτικών περιοχών, αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική πηγή, εγχώρια ή ευρωπαϊκή δημιουργούμε υποδομές , φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο μείζον ζήτημα της πολιτικής νερού προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.  Στόχος μας είναι μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων να πετύχουμε μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς και καλύτερες τιμές και ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές. Αντιμετωπίζουμε με σχέδιο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Υπάρχει μια διαχρονική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδίδει, και ιδιαίτερα σήμερα που Υπουργός είναι ο συντοπίτης μας Λευτέρης Αυγενάκης. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Σ.Σ. ΚΑΠ, Νίκο Μανέτα, γιατί πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο. Το 2011 κατατέθηκε η πρώτη χρηματοδότηση ύψους 27 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Ως Περιφέρεια Κρήτης, οι υπηρεσίες μας, το παρακολουθούν από τότε και πιστεύουμε ότι το 2024 θα έχει γίνει η έμφραξη. Παράλληλα, ο Υπουργός έχει δεσμευτεί για πρόσθετη χρηματοδότηση 45 εκ. ευρώ για τα δίκτυα, ώστε να αρδεύονται οι καλλιέργειες από το φράγμα».