Κρήτη: Αυτοψίες σε αμπέλια και ελαιόδεντρα μετά την κακοκαιρία – Η ανακοίνωση ΕΛΓΑ (φωτός)

Αυτοψία σε περιοχές με αμπέλια και ελαιόδεντρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που δέχτηκαν υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποίησαν σήμερα ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο τμηματάρχη εκτιμήσεων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ηρακλείου Γιάννη Γιανίκη και η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, τόσο ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης όσο και ανέφεραν ότι η εξέλιξη των καλλιεργειών παρακολουθείται και εφόσον απαιτηθεί θα υπάρξουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Παράλληλα, επιτόπιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν και στις καλλιέργειες των παραγωγών του Λασιθίου κυρίως σε οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛ.Γ.Α.

  1. Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
  2. Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
  3. Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
  4. Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.