Η Κρήτη στη διεθνή έκθεση νωπών φρούτων και λαχανικών

Η Κρήτη στη διεθνή έκθεση νωπών φρούτων και λαχανικών

Στη Fruitlogistica 2020, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση νωπών φρούτων και λαχανικών στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, συμμετείχε και φέτος η Περιφέρεια Κρήτης.

Η ελληνική συμμετοχή έδωσε το παρόν με 90 συνολικά Έλληνες εκθέτες, που επιδίωξαν επιχειρηματικές συνεργασίες και επέκταση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, αξιοποιώντας το κορυφαίο γεγονός του κλάδου τους. Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 80.000 επισκέπτες από 130 χώρες ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εκθέτες από 90 χώρες.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Μανούσακας. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν συνεταιρισμοί και παραγωγοί κηπευτικών, νωπών φρούτων και λαχανικών.

Στην διάρκεια της τριήμερης έκθεσης έγιναν σημαντικές επαφές με αγοραστές από την ΕΕ και τρίτες χώρες που αναμένεται να παράξουν εμπορικές συμφωνίες, ενώ το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Οικονομικών Αποστόλης Βεσυρόπουλος.

Σε δήλωσή του ο κ. Χνάρης σημείωσε ότι «η επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρεια Κρήτης  και των παραγωγών της, σε μεγάλες και διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και εσωτερικού, είναι και η καλύτερη επιβράβευση μιας συστηματικής προσπάθειας για την προώθηση των ποιοτικών κρητικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας μας».

Στην αποστολή της Περιφέρειας  συμμετείχαν ακόμη η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, Μαρία Μυλωνάκη, και ο Νίκος Παπαδαντωνάκης, γεωπόνος της ίδιας υπηρεσίας.

Στα πλαίσια της έκθεσης οργανώθηκε εσπερίδα για τη παρουσίαση του προγράμματος Vegiteranneo που αφορά στην ανάπτυξη της αγοράς για τα κηπευτικά. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιούν  από την Κρήτη οι αγροτικοί συνεταιρισμοί: Ανατολή – Τυμπακίου, Νότος, Κουντούρας, Φαλασάρνων, Κρητικό Περιβόλι και Ψαρής Φοράδας.

Πηγή: ert.gr