Κρήτη: Παλίρροια στο Ενετικό Λιμάνι – To ΕΛΚΕΘΕ για το φαινόμενο (φωτό – βίντεο)

Μια μικρή αμμουδιά αποκαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα του Ενετικού Λιμανιού, λίγα μέτρα μακριά από την πύλη του Κούλε, καθώς τα θαλασσινά νερά αποσύρθηκαν και τμήμα του βυθού είναι ορατό από τους περιπατητές, όπως φαίνεται και στις φωτό και το βίντεο της Νέας Ματιάς.

Πρόκειται για μια εικόνα που εντυπωσιάζει και επαναλαμβάνεται τακτικά σε διάφορα σημεία στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσμα της παλίρρροιας, ενός πρόσκαιρου φυσικού φαινομένου που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του έτους.

Η τόσο καλοσχηματισμένη … πλαζ, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει και ξαπλώστρες (!), μαρτυρά κάτι ακόμη για το λιμάνι: ότι μεγάλη ποσότητα άμμου έχει συσσωρευτεί στη βόρεια πλευρά. Σχετικά ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς λέει στη ΝΕΑ Ματιά: “Αυτήν περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εκβάθυνσης στο ενετικό λιμάνι. Ίσως για αυτό, να έχουμε μετατοπίσεις άμμου από τα μηχανήματα που επιχειρούν στο μέσο του λιμανιού, ή μπορεί να ευθύνονται τα πρόσφατα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πάντως, οι διελεύσεις γίνονται χωρίς πρόβλημα από τη νότια μεριά“.

Το ΕΛΚΕΘΕ για το φαινόμενο

Και εάν στο παρελθόν ο άνθρωπος συνδύαζε τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας με οιωνούς και δοξασίες, στη σύγχρονη εποχή ο … νους μπορεί να ολισθήσει σε συνειρμούς για την εκδήλωση σεισμών, ωστόσο, όπως σημειώνει στη Νέα Ματιά ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Καψιμάλης, η εικόνα στο ενετικό λιμάνι αποτελεί μια κλασική εκδήλωση του φαινομένου της άμπωτης.

“Αυτήν την εποχή, αυτές τις ημέρες το επίπεδο της θάλασσας σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα χαμηλώνει. Την εικόνα αυτήν τη παρατηρούμε στις Κυκλάδες και στην Ανάβυσσο, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για τον συνδυασμό αστρονομικών και μετεωρολογικών παλιρροιών που δίνουν αυτό το αποτέλεσμα. Σε ορισμένα σημεία, όπως στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου η στάθμη της θάλασσας κατεβαίνει (άμπωτη) και σε άλλα σημεία της Μεσογείου πχ στο Μαρόκο ή την Αλγερία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο (πλημμυρίδα)” μεταφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει ως εξής:

“Με βάση τη φάση της Σελήνης και τη βαρυτική έλξη που ασκεί πάνω στη Γη, εκδηλώνονται οι αστρονομικές παλίρροιες. Η αστρονομική παλίρροια μεταφράζεται από 15 έως 20 εκ – σπανιότερα 25 εκατοστά- ελάττωση της στάθμης της θάλασσας σε κατακόρυφη διάσταση. Σε οριζόντια διάσταση αυτό μεταφράζεται σε δύο ή και τρία μέτρα απόσυρσης των νερών, ανάλογα με τη μορφολογία των ακτών, όπως συμβαίνει στο ενετικό λιμάνι. Το φαινόμενο αυτό ενισχύεται περαιτέρω, γύρω στα 30 με 50 εκατοστά, από τη μετεωρολογική παλίρροια. Με τον όρο μετεωρολογική παλίρροια εννοούμε τον αντίκτυπο στη στάθμη της θάλασσας από τα ατμοσφαιρικά βαρομετρικά που αναπτύσσονται. Για παράδειγμα στη Μεσόγειο, εξαιτίας της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης η θαλάσσια στάθμη κατεβαίνει πχ στο Ηράκλειο- τελείως πρόσκαιρα- και την ίδια στιγμή κατεβαίνει σε ένα άλλο σημείο της μεσογειακής λεκάνης.”

Ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Τσιγκένη αποτύπωσε καλλιτεχνικά θαυμάσια τη νέα πλαζ:

Η “ταπείνωση” της στάθμης του νερού στη απέναντι πλευρά του Κούλε, κατά μήκος της παραλιακής, όπως τη “μαρτυρούν” οι λειχήνες που έχουν εμφανιστεί.

Πηγή: neamatia.gr