H κρητική διατροφή στο προσκήνιο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο για τον κρητικό τρόπο ζωής και διατροφής, με τη μοναδική φιλοξενία της Grecotel στο Ρέθυμνο.

Είναι γνωστό ότι η κρητική διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής που συνδέεται με τη μακροζωία και προσελκύει σίγουρα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Γι’ αυτό και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel διοργάνωσαν το πρώτο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή» στο Ρέθυμνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε 7 με 11 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες από 10 χώρες, ενώ ομιλητές ήταν 25 καταξιωμένοι επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου και της Ελλάδας, που παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής και του τρόπου ζωής, στην υγεία. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή της Κρήτης και να διερευνήσουν από κοινού με τους φορείς και τους παραγωγούς τις προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς για τα τοπικά προϊόντα. 

Η έναρξη του συνεδρίου συνοδεύτηκε με την βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξη, ανάδειξη και προβολή  της κρητικής διατροφής και των κρητικών προϊόντων. Στην συνέχεια, βραβεύτηκε η Καθηγήτρια της Ιατρικής, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, ενώ την επομένη ημέρα, σε άλλη εκδήλωση -μοναστηριακό  δείπνο στο Αρκάδι- βραβεύτηκε ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής – Ερευνητής, Αντώνης Καφάτος που επί πολλά χρόνια, επιστημονικά, για λόγους υγείας, προωθεί την Κρητική διατροφή -δίαιτα. Οι βραβεύσεις έγιναν από τον Διευθυντή Λειτουργίας της Grecotel, Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη και τον Καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Στέφανο Κάλη.

Η μοναδική φιλοξενία της GRECOTEL, αλλά και η εμπειρία που προσφέρθηκε στην AgrecoFarms, καθώς και οι εκδρομές και οι γευσιγνωσίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των οποίων και στη Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου παρατέθηκε θεματικό δείπνο με επίκεντρο την χριστιανική νηστεία, βοήθησαν να αναδειχθούν σημαντικές πτυχές όπως η εξαγωγική δυναμική, αλλά και το «πάντρεμα» του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, όπου η Grecotel πρωτοστατεί επί σειρά ετών, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία.

Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, καθώς αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον Τουρισμό υψηλού επιπέδου, αλλά και τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδρυτή του για τη μητέρα γη.

Τελικά τι τρώνε στην Κρήτη;
Στην Κρήτη έχει παρατηρηθεί χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και μεγάλες περίοδοι νηστείας, όπως υπαγορεύονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το τοπικό ελαιόλαδο αποτελεί νούμερο 1 λάδι κατανάλωσης και βασική πηγή λίπους στην κρητική διατροφή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που βάζουν στο πιάτο τους συνολικά, φυτική και ζωικής προέλευσης, προέρχονται από τον τόπο τους.  

Αξίζει να πούμε ότι με βάση την κρητική δατροφή ορίστηκε το 1960 από τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης επιστημονικής αναζήτησης τα τελευταία έτη. Να σημειώσουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες της περιοχής έχουν μελετηθεί και παρατηρείται μικρότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν παρουσιάζει τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη.

Το συνέδριο οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: naftemporiki.gr, clickatlife.gr