Ένας Κρητικός σπουδαστής έχει στόχο να επεκτείνει την οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα

Στα θρανία της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο Σταύρος-Διογένης Ηλιάκης λαμβάνει την απαραίτητη γνώση που θα του επιτρέψει να ασχοληθεί ενεργά τόσο με τον γεωργικό όσο και με τον κτηνοτροφικό κλάδο. Ο σπουδαστής, με καταγωγή από το Πετροκεφάλι Ηρακλείου, μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα» για τις εμπειρίες του και τις μελλοντικές επιδιώξεις του.

Σήμερα, ο πατέρας του Σταύρου-Διογένη διατηρεί στην Κρήτη μια κτηνοτροφική μονάδα και μία γεωργική εκμετάλλευση, με τις οποίες ο νεαρός σπουδαστής σκοπεύει να ασχοληθεί όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή του. «Η σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα μας αφορά την εκτροφή κουνελιών, ενώ ταυτόχρονα ο πατέρας του έχει στην κατοχή του και κάποια χωράφια με ελαιόδεντρα. «Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με τη δουλειά του πατέρα μου, αλλά και με το τουριστικό επάγγελμα».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο Σταύρος-Διογένης έχει δύο μικρότερες και μία μεγαλύτερη αδελφή, η οποία έχει περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου θα φοιτήσει για πέντε χρόνια. Ο ίδιος έχει έντονες παραστάσεις από τις αγροτικές εργασίες, καθώς ήδη από την ηλικία των 6 ετών είχε ξεκινήσει να βοηθά τον πατέρα του στη διεκπεραίωσή τους. Αυτό ήταν και το κίνητρο που τον έστειλε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. «Στην αρχή, μπήκα στη σχολή λόγω της ενασχόλησης με τα ελαιόδεντρα. Από τότε τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και θεωρώ ότι έχω λάβει τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία, ώστε να συνεχίσω επιτυχώς τη λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας. Στη σχολή έχω διδαχθεί πολλά πράγματα που πιστεύω ότι δεν θα μου τα έδιναν πουθενά αλλού. Νιώθω πολύ ευχαριστημένος για όσα μου έχει προσφέρει. Η πρακτική άσκηση με έχει βοηθήσει να μάθω τον σωστό τρόπο αναπαραγωγής, ώστε να έχω ελεγχόμενη παραγωγή στο προϊόν που θα εξειδικευτώ. Επίσης, μου έχει προσφέρει γνώσεις, όσον αφορά την ενδεδειγμένη δοσολογία με τα κατάλληλα υλικά για το σιτηρέσιο των εκτροφών μου, ώστε να πετύχω ένα ποιοτικό προϊόν προς πώληση στους καταναλωτές. Τέλος, ο συνδυασμός της σωστής αναπαραγωγής και της κατάλληλης πάχυνσης με βοηθάει να έχω καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής και, ταυτόχρονα, να αυξήσω το κέρδος χωρίς να υστερεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Όλα τα παραπάνω είναι οι βάσεις, ώστε να μπορέσω να εξελίξω και να επεκτείνω την επιχείρηση του πατέρα μου, όχι τόσο ανοίγοντας δρόμους στο εξωτερικό, αλλά κυρίως εντός των συνόρων».

«Ο πρωτογενής τομέας είναι το μέλλον της χώρας»

Άποψη του Σταύρου-Διογένη είναι ότι ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικότατες προοπτικές, προπάντων όμως όταν τα άτομα που καταπιάνονται μαζί του είναι καταρτισμένα. «Η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, ο πρωτογενής τομέας είναι το μέλλον της χώρας μας, και η κατάρτιση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα άτομο, ώστε να εξελιχθεί εντός αυτού».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress