Κροατία: Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων προκαλεί πτώση του αριθμού των λευκών πελαργών

Κροατία: Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων προκαλεί πτώση του αριθμού των λευκών πελαργών

Η επαρχία του Κάρλοβατς στην Κροατία αντιμετωπίζει ανησυχητική μείωση του αριθμού των λευκών πελαργών και η μείωση αυτή συνδέεται με τη μετανάστευση από τις αγροτικές περιοχές προς τις πόλεις και κατά συνέπεια με την όλο και λιγότερη καλλιέργεια της γης, όπου τα πτηνά αυτά βρίσκουν φαγητό.

Ο δημόσιος οργανισμός Natura Viva του δήμου του Κάρλοβατς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεαρών πελαργών μειώθηκε φέτος σε 53 από 89 που ήταν το 2018, ενώ το 2017 οι ακτιβιστές κατέγραψαν 110 λευκούς πελαργούς σε αυτή την επαρχία, νότια του Ζάγκρεμπ.

Σήμερα, οι φωλιές στην περιοχή έχουν συνήθως έναν ή δύο νεαρούς πελαργούς, και μόνο στα χωριά της Ρέτσιτσα και Σίσλιεβιτς υπάρχουν έως τρία νεαρά πουλιά ανά φωλιά, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι λευκοί πελαργοί καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία ζωικών θηραμάτων, τα οποία μπορούν εύκολα να εντοπιστούν σε λιβάδια ή βοσκότοπους. Τα κοινά είδη τροφής περιλαμβάνουν έντομα (κυρίως σκαθάρια, ακρίδες και γρύλους), ερπετά, αμφίβια, ιδιαίτερα είδη βατράχων. Ως εκ τούτου, προτιμούν υγρά πεδία και παραδοσιακά καλλιεργούμενα γεωργικά εδάφη.

Η περιοχή γύρω από το Ζάγκρεμπ και η περιοχή Σισάκ-Μοσλαβίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πελαργών στην Κροατία. Στη χώρα υπάρχουν λευκοί και μαύροι πελαργοί.

Οι πελαργοί θεωρούνται μέρος της ταυτότητας των κροατικών χωριών. Έρχονται στην Κροατία την άνοιξη και παραμένουν μέχρι αργά το καλοκαίρι και μεταναστεύουν πίσω στην Αφρική. Ο λευκός πελαργός είναι απειλούμενο είδος και η επιβίωσή του εξαρτάται από τη ζωή του χωριού.

Ο πιο διάσημος κροατικός μεταναστευτικός πελαργός είναι ο “Klepetan”, ο οποίος διανύει κάθε χρόνο επί 15 έτη περίπου 5000 μίλια, για να φτάσει στην ίδια ταράτσα σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Σλαβόνσκι Μπροντ, προκειμένου να επανασυνδεθεί με την ακρωτηριασμένη σύντροφό του “Malena”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ