Ξ. Κυμπαρίδου: Διαχρονικός και αδικαίωτος ο αγώνας της Ελληνίδας αγρότισσας

Δουλειά στα χωράφια, δουλειά και στο σπίτι. Αυτή είναι η καθημερινότητα της Ελληνίδας αγρότισσας ιδιαίτερα όταν οι εργασίες στα χωράφια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το καθημερινό 12ωρο αυξάνεται και παραπάνω αν χρειαστεί. «Πάντα ήταν δύσκολα», δηλώνουν οι ίδιες, δεχόμενες όμως πως «πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν».

Στα χωράφια από το πρωί μέχρι το βράδυ η κα Ξανθή Κυμπαρίδου, αγρότισσα από την περιοχή της Γρατινή Ροδόπης, στο πλευρό του συζύγου της και στον καθημερινό αγώνα της στήριξης της οικογένειάς τους. Τα χρόνια πέρασαν, πολλά άλλαξαν στον Πρωτογενή Τομέα, περισσότερα μηχανήματα και διευκολύνσεις, ωστόσο, το άγχος για τη δουλειά το ίδιο και το παράπονο της υπέρμετρης πληρωμής σε εφορεία και κράτος.

«Αν υπάρχει θέληση και υγεία, τότε όλα λίγο πολύ μπορείς να τα καταφέρεις»,  δήλωσε στο ertnews.gr και σημείωσε σε σχέση με το παρελθόν: «Η δουλειά στους αγρούς είναι περισσότερη σήμερα, όμως η κούραση, σωματική και ψυχική, είναι λιγότερη». Συγκρίνει τα χρόνια τα δικά της με τα χρόνια της μητέρας της, που έκανε την ίδια δουλειά στους αγρούς και σημειώνει ότι: «Σήμερα ο κόπος ανταμείβεται, της προηγούμενης γενιάς όχι. Τότε ίσα – ίσα έφτανε για να «θρέψει» την οικογένεια και αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία. Το κέρδος τους δηλαδή ήταν να γεμίσουν την κατσαρόλα».

Γυρίζοντας από το χωράφι με το σύζυγό της με το αγροτικό τους όχημα, παρατηρούν ότι την ίδια διαδρομή την έκαναν οι μητέρες τους με το κάρο, παίρνοντας μαζί τους τροφή για τα παιδιά και τα ζώα που το έσερναν, ενώ σήμερα, όπως λέει, όλα έχουν απλοποιηθεί «πηγαίνουμε κι ερχόμαστε, κάνουμε την ίδια απόσταση πολλές φορές την ημέρα αν χρειαστεί, ενώ τότε θα διανυκτέρευαν και στο χωράφι για να κερδίσουν χρόνο».
Μένοντας στις υποχρεώσεις του σήμερα μιλούν για την υπέρμετρη φορολόγηση στέκονται στην υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ το χρόνο), αλλά και στην καταβολή ΕΦΚΑ 1500 ευρώ. «Είναι δυσβάστακτα ποσά για εμάς», λέει και προτρέπει τους υπευθύνους πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις να διαβάσουν πρώτα το «ημερολόγιο» της Ελληνίδας αγρότισσας.

Πηγή: ertnews.gr