Ξανθιώτικο Καρναβάλι με χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις

Ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 27 Φεβρουαρίου οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Το φετινό Ξανθιώτικο Καρναβάλι υπόσχεται να γεμίσει τους επισκέπτες με «όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα». Η Ξάνθη αναμένεται να υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 επισκέπτες την Κυριακή της Αποκριάς, αποδεικνύοντας ότι το Καρναβάλι αποτελεί έναν δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος εντάσσεται στη μεγάλη κατηγορία των διοργανώσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά, προσελκύοντας κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.

Τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν πληρότητα, τόσο στην Ξάνθη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα από επισκέπτες γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται φέτος από τη Γερμανία και την Ιταλία. Σημαντικός είναι βέβαια και ο εσωτερικός τουρισμός, με συμμετοχές από πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, προσκαλεί τους επισκέπτες να απολαύσουν τις εκδηλώσεις και την τοπική γαστρονομία. «Ετοιμαστείτε να ξεχάσουμε την κρίση και την πανδημία. Ενωμένοι και αγαπημένοι, θα κάνουμε το καλύτερο Καρναβάλι. Ο εθελοντισμός και η αγάπη μάς ενώνουν».

Σημειώνει ότι το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι η μοναδική διοργάνωση που στηρίζεται στα θρακιώτικα έθιμα της περιόδου, τα οποία προβάλλονται σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, με την ευθύνη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συλλόγους και εθελοντές, που αποτελούν την «ψυχή» των γιορτών.

Η αυλαία του Καρναβαλιού πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου με την καύση του «Τζάρου», έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης. Την Καθαρά Δευτέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το έθιμο της «Καμήλας» και τα «Αποκριγιώματα» Κρήτης, στον οικισμό της Σταυρούπολης, ενώ στην πλατεία Μυρωδάτου ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρωδάτου αναβιώνει το θρακιώτικο έθιμο «Ο Μπέης», οι ρίζες του οποίου ξεκινούν το 1565.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023