Ξεκινά η κατασκευή του φράγματος Αγιοκάμπου

Υπογράφηκε στο Δημαρχείο Αγιάς, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, από την ανάδοχο εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, η σύμβαση του έργου «Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση «Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος» Νομού Λάρισας», προϋπολογισμού 19,1 εκατ. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Πρόκειται για την κατασκευή ταμιευτήρα – φράγματος στη θέση «Λιβαδότοπος», επί του ρέματος Πουρί, στην περιοχή του Αγιοκάμπου, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πριν τον Αγιόκαμπο, από την πλευρά της Αγιάς.

Το φράγμα είναι πολλαπλού σκοπού και αποσκοπεί κατά προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης της πεδιάδας Αγιάς – Ανάβρας, περίπου 14 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται ανάντη του ταμιευτήρα και των παραλιακών περιοχών του Αγιοκάμπου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στις υδρευτικές και στις περιβαλλοντικές ανάγκες των παραλιακών περιοχών.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται κατασκευή φράγματος με κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα ύψους 37,5 μέτρων, ταμιευτήρα με ωφέλιμη χωρητικότητα 4,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, υπερχειλιστή, σήραγγας εκτροπής – υδροληψίας, έργα αποχέτευσης των πλημμυρικών υδάτων, βελτίωσης της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου, έργα δημιουργίας αγροτοδασικής παραλίμνιας οδού και δρόμος παράκαμψης της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου.

Στην τελετή των υπογραφών παρέστησαν ο κυβερνητικός βουλευτής Χρήστος Καπετάνος, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης και εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας η αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Ανδριάνα Κομήτσα.

Ο δήμαρχος της Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον υπουργό κ. Σταϊκούρα και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον κ. Ταχιάο, που από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel» βρέθηκε στην περιοχή, βοηθώντας ως σήμερα τα μέγιστα, όσο και τον κ. Κόκκαλη, «που με τη δική του υπογραφή ξεκίνησε η διαδικασία του έργου του φράγματος στον Αγιόκαμπο».

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής του φράγματος και δήλωσε ότι: «Είναι επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να έρθουμε εδώ στην Αγιά και να μην έχουμε μια τυπική υπογραφή στην Αθήνα. Το έργο έχει συνέχεια και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε και να καταδείξουμε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στον Δήμο Αγιάς από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, τονίζοντας πως «η Πολιτεία προσπάθησε να κάνει το βέλτιστο, έτσι ώστε να απαλύνει τον πόνο και σε ό,τι μας αφορά να δημιουργήσει υποδομές ακόμα πιο ανθεκτικές για μελλοντικά φαινόμενα. Εμείς, εδώ, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, έχουμε προσδιορίσει, από κοινού μαζί σας, εννιά παρεμβάσεις που θα γίνουν στον Δήμο, προϋπολογισμού περίπου 16,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα τα υλοποιήσουμε στην επόμενη διετία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε τα εξής: «Φτάσαμε πρώτοι στη Θεσσαλία με τον κ. Σταϊκούρα, όταν εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, λοιπόν, είχα την αίσθηση ότι αυτός ο τόπος θα πάρει πολύ χρόνο για να ξαναγυρίσει σε μια κατάσταση λειτουργικότητας.

Παρόλα αυτά, η Θεσσαλία στάθηκε όρθια, και στάθηκε όρθια γιατί δούλεψαν οι άνθρωποί της, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Αντώνης Γκουντάρας, μια έντονη προσωπικότητα, κάτι που αντανακλά και στον Δήμο του με μια εξαιρετική τεχνική υπηρεσία και εξαιρετικές δημοτικές υπηρεσίες που μας βοηθούν στο έργο μας κι εμάς τα κυβερνητικά στελέχη. Εύσημα πρέπει να δώσουμε και στον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ήταν υπουργός σε μια προηγούμενη από τις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία υπηρετούμε εμείς. Μπορεί στη Βουλή να έχουμε ανταλλάξει πολλές φορές κουβέντες, αυτό, όμως, που οφείλω να του αναγνωρίσω είναι ότι για την περιοχή δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο πραγματικά είναι εμφανές».

Στο περιθώριο της τελετής των υπογραφών, το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο οποίος συζήτησε -από κοινού με τον κ. Γκουντάρα- με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Ταχιάο για τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόμβο του Πυργετού. Στην τελετή παρευρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς, στελέχη της αναδόχου εταιρείας, οι αντιδήμαρχοι Αγιάς Αλέξανδρος Γκαρανές, Γιώργος Παναγιώτου και Νίκος Τσιαγκάλης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γαλάνης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλής Απόστολος Γαλάνης.