Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Ξεκίνησαν οι διεργασίες αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς στην Κρήτη

17.11.2023
2' διάβασμα
xekinisan-oi-diergasies-anavathmisis-tis-georgikis-scholis-messaras-stin-kriti-306987

Σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, δρομολογήθηκαν, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις για την εκτίμηση της δυναμικής της περιοχής και την αξιοποίησή της, όπως και για τη σκιαγράφηση του πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.  

Ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αναγνωρισμένο έργο τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην καλλιέργεια και την έρευνα, βρέθηκαν στην Κρήτη με αφορμή τη διεξαγωγή διερευνητικών συναντήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της παραγωγικής κοινότητας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας του νησιού.

Οι συναντήσεις αναπτύχθηκαν σε ένα διήμερο στο Ηράκλειο και στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες από τον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της πρωτογενούς παραγωγής. Ανάμεσά τους, παραγωγοί, γεωπόνοι, γεωργικοί σύμβουλοι, μεταποιητές, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγέων, επιμελητηρίων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκειά τους αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς από τον εκάστοτε κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τις ανάγκες κάθε κλάδου όπως αυτές αναμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις αναδυόμενες προκλήσεις γύρω από την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τις νέες τάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην κυκλική οικονομία, τις  γνώσεις των σημερινών επαγγελματιών της περιοχής, την εκτίμησή τους ως προς την εκπαίδευση-υποστήριξη που θα μπορούσε να παρέχει η Σχολή της Μεσσαράς (πρακτική γνώση, θεωρητική γνώση, εξειδίκευση, στελέχωση, δικτύωση) κ.ά..

Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς να αποτελέσει τον πιλότο για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών, που θα παρέχουν άρτια εκπαίδευση, αλλά και θα ενισχύουν την παραγωγική κοινότητα των περιοχών όπου έχουν έδρα. Η όλη προσέγγιση δεν έχει τοπικά, αλλά γεωγραφικά ευρύτερα χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΦΕΙ: