Ξεκίνησαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών

«H ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Incofruit Hellas.

Επίσης, η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών ξεκίνησε με μικρούς ρυθμούς ενώ η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με το ρυθμό των εξαγωγών να εκτιμάται μειωμένος κατά -8,8% (23.517 τ.έναντι 25.796 τ.), με προοπτική κάλυψης της απώλειας -17,2% την απελθούσα περίοδο σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18%.

Σύμφωνα με το δελτίο της Incofruit, η εξαγωγή ακτινιδίων συνεχίζεται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς με προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Εντατικοί έλεγχοι – Δεσμεύονται φορτία ατυποποίητων προϊόντων

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο της Incoftuit Hellas κ. Γιώργο Πολυχρονάκη: «Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων & εσπεριδοειδών.

Συνεχίσθηκε και κατά την ανασκοπούμενη εβδομάδα ευάριθμα, να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές,  φορτία ακτινιδίων γιατί δεν ήταν τυποποιημένα (δεν είχαν επεξεργασθεί σε τυποποιητήριο, είχαν ανάμειξη διαφόρων μεγεθών και ποιοτικής κατάταξης προϊόντα με χνούδι, κοτσάνι και φύλλα «ένδειξη χειροτοποθέτησης στον αγρό», χωρίς σήμανση σε κάθε συσκευασία με αναγραφή της παρτίδας του εμπορεύματος για την πλήρη ιχνηλασιμότητά του και κατά συνέπεια προς ευκολία «ιταλοποίησης του» ιδέ φωτό) συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό Παρά το ότι την μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία της τυποποίησης & συσκευασίας στο εξαγόμενο προϊόν αναμένεται να την ωφεληθεί ο Ιταλός τυποποιητής σε βάρος της ελληνικής οικονομίας εντούτοις οι παραβάτες «Έλληνες έμποροι» της σχετικής ΚΥΑ διαμαρτύρονται εντόνως «για υπερβάλλοντα ζήλο» των ελεγκτικών αρχών της εφαρμογής της .

Τα ακτινίδια αυτά δεν προορίζονται για την ιταλική καταναλωτική αγορά ,αλλά για το συσκευαστήριο κάποιου Ιταλού εμπόρου προκειμένου να διατεθούν σαν ιταλικά ακτινίδια ,πρακτική που νομίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι η εφαρμοζόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β όπως τροποποιήθηκε είναι αυτή που  αφορά τα ακτινίδια  σε εκτέλεση του Καν 543/2011 επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά».