Ξεκίνησε ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου – Ο ρόλος των αγροτικών σχημάτων

Ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων, η λήψη μέτρων για τη λειτουργία χώρων αστικών απορριμμάτων, η διαχείριση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών μέσα από το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ και η διασφάλιση της επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιεί η Πολιτική Προστασία (Π.Π.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους τέσσερις νομούς.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Π.Π. της περιφέρειας, Βασίλης Καραλής, «θα πρέπει οι δήμοι να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και με την απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, τον ορισμό χώρων συγκέντρωσης και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν».

Από την πλευρά τους, οι δήμοι, ήδη με ανακοινώσεις, καλούν τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, προκειμένου να αποφευχθεί η κακή συνήθεια των αγροτών, μετά τον αλωνισμό των σιτηρών να καίνε τα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Στη μάχη της πρόληψης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ για την κοπή κλαδιών που μπαίνουν μέσα στα καλώδια της ΔΕΗ. Παράλληλα, στρατός και εθελοντικές οργανώσεις συμφώνησαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν τόσο στην πρόληψη, όσο και σε περίπτωση καταστολής πυρκαγιών.