Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης αγροτικού δρόμου στo Ρέθυμνο

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης αγροτικού δρόμου που βρίσκεται στην Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη. Πρόκειται για το έργο «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Τ.Κ. Αρχαίας Ελεύθερνας», με το οποίο θα γίνουν επεμβάσεις προσβασιμότητας σε τμήμα αγροτικού δρόμου μήκους 3 χλμ, ο οποίος ξεκινά στη συμβολή με την επαρχιακή οδό Αγγελιανών- Αρχαίας Ελεύθερνας και καταλήγει στην ορεινή περιοχή Αραβάνες.

«Με την παρέμβαση αυτή, διασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των διερχομένων οδηγών και η προστασία των οχημάτων τους από υλικές ζημιές ενώ παράλληλα διευκολύνεται η προσβασιμότητα πολλών κτηνοτρόφων στις μονάδες που διατηρούν στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και επισημαίνοντας ότι «η μέριμνα του Δήμου για τους οικισμούς είναι διαρκής» προσέθεσε: «Υποδεχόμαστε όλα τα αιτήματα, καταγράφουμε τις ανάγκες σε συνεργασία με τους προέδρους τους, τις ιεραρχούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή για την κάλυψή τους».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι προγραμματισμένες εργασίες περιλαμβάνουν κατασκευή τάφρου συλλογής ομβρίων και πέντε (5) τεχνικών έργων απορροής ομβρίων σε μήκος 2.500μ περίπου, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.). Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του, ορίζεται από τη σύμβαση στους εννέα (9) μήνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης τη Δευτέρα 23-10-2023, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ» και συγκεκριμένα στα οδικά τμήματα Κάννεβος-Ροδάκινο-όρια νομού και συνδεόμενοι δρόμοι. Οι εργασίες αφορούν στην τοποθέτηση βραχοπλεγμάτων στο φαράγγι του Κοτσιφού, για την ελαχιστοποίηση κινδύνου από κατολίσθηση βράχων σε διερχόμενα οχήματα. Για το λόγο αυτό το τμήμα στο φαράγγι του Κοτσιφού θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πέρας της σύμβασης, που είναι 10-12-2023.

Για τη μετακίνηση των οχημάτων από και προς Ροδάκινο-όρια νομού προτείνεται εναλλακτικά η διαδρομή από το φαράγγι του Κουρταλιώτη με ταυτόχρονη συμμόρφωσή των διερχόμενων με τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ