Ξεμπλοκάρουν άμεσα τα σχέδια βελτίωσης

Συνάντηση  Κ. Αγοραστού  με τον Μ. Βορίδη

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης και την πληρωμή των δικαιούχων αγροτών, μετά την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να οριστεί άμεσα – το πιθανότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ο κατάλογος με το εύλογο κόστος των γεωργικών ελκυστήρων και των παρελκόμενων μηχανημάτων  και ότι επιπλέον θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων για τις οριστικοποιήσεις των αξιολογήσεων.

Γεγονός που θα επιτρέψει να προχωρήσει η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των επενδυτικών προτάσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις στον τιμοκατάλογο τρακτέρ.

Στο μεταξύ, υπεγράφη η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα, για τα Σχέδια Βελτίωσης, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο προβλέπει τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 316 εκ. ευρώ.

Τα Σχέδια Βελτίωσης, ένα μέτρο με αυξημένη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή βαρύτητα, βρισκόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο σε απόλυτη στασιμότητα, λόγω ατέρμονων και επαναλαμβανόμενων αστοχιών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Τα λάθη αυτά, τόσο στο σχεδιασμό του μέτρου όσο και στην εφαρμογή του, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταληθεί ένας ολόκληρος χρόνος από  την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων στήριξης τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου, προχωρά άμεσα η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, με μείωση 5% επί της χαμηλότερης προσφοράς που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος δικαιούχος και ξεπαγώνει επιτέλους η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών και των εγκρίσεων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.