Οψιμότερη είναι φέτος η σοδειά του Ξινόμαυρου στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η οποία όμως χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική» από τους οινοποιούς και τους παραγωγούς. Όσον αφορά τις τιμές, πιθανότατα θα επιστρέψουν στο 2019 (σχετικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι) για κάποια αμπελοτεμάχια ή θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Η παραγωγή φέτος για την εμβληματική ελληνική ποικιλία είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι σε όλη τη ζώνη. Κατά τόπους, υπάρχουν και αμπελώνες όπου η παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μειώθηκε έως και 30%, ωστόσο φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό είναι τοπικό και δεν έχει γενικευμένη ισχύ, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές και ποικιλίες φέτος.

Συνεχίζει ακάθεκτη η Νάουσα

Στη Νάουσα, στην αμπελουργική ζώνη για το ΟΠΑΠ Νάουσα, ο τρύγος για το Ξινόμαυρο άνοιξε στις 22 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται ακάθεκτος. «Έως τώρα έχει τρυγηθεί το 70% και τα σταφύλια που παραλαμβάνουμε έχουν εξαιρετική ποιότητα», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Vaeni Νάουσα.

Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τις παραλαβές την προηγούμενη Τετάρτη μετά από επανειλημμένες μετρήσεις σε όλη τη ζώνη. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Φουντούλης τονίζει ότι ο συνεταιρισμός πιθανότατα θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ή και «ίσως ελάχιστα προς τα κάτω».

Όπως εκτιμά, η παραγωγή φέτος θα είναι ελάχιστα πιο χαμηλή, καθώς κάποια σταφύλια αφυδατώθηκαν λόγω του καύσωνα.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το Ξινόμαυρο όχι μόνο άντεξε τις δύσκολες φετινές καιρικές συνθήκες, αλλά βγήκε καλύτερο από ό,τι όλα τα τελευταία χρόνια. Στο οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα, η παράδοση συνεχίζεται. Πάνω από τα βαρέλια, σε περίοπτη θέση έχει τοποθετηθεί το καθιερωμένο βάζο με πολλά πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια «για να μοσχοβολήσουν τα κρασιά της σοδειάς», παράδοση της γιαγιάς Φανής που ακολουθείται κάθε χρόνο.

«Η φετινή χρονιά είναι ξινομαυροχρονιά»

«Τα σταφύλια φέτος είναι φανταστικά, υπόσχονται από τις καλύτερες χρονιές που έχουμε δει», λέει ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και γενικός διευθυντής της Οινοποιίας Μπουτάρη. «Από την εικόνα των σταφυλιών φαίνεται ότι ωρίμασαν πολύ καλά και έχουμε στα χέρια μας πρώτη ύλη για μια εξαιρετική χρονιά. «Η παραγωγή φέτος είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι», λέει ο οινοποιός, ενώ οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή μεσοσταθμικά στα 60 λεπτά το κιλό.

Στους πρόποδες του Ολύμπου στο οινοποιείο Ντούγκου, στην αμπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ Ραψάνη, ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει μέρα με τη μέρα. Ενώ η περιοχή της Ραψάνης έχει ξεκινήσει, ο οινοποιός περιμένει να φτάσουν τα σταφύλια την καλύτερη δυνατή ωρίμανση.

«Η φετινή χρονιά είναι ξινομαυροχρονιά», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», αναδεικνύοντας την ποιότητα των σταφυλιών που φέτος είναι πολύ καλή. «Πολύ καθαρός καρπός και αυξημένη παραγωγή κατά 10%», τονίζει. Ο καύσωνας δεν επηρέασε καθόλου τα σταφύλια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές «και αυτό μας δείχνει τον δρόμο σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή. Μπορεί το θερμόμετρο να ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην περιοχή, αλλά στα ορεινά ποτέ δεν ανεβαίνει τόσο ψηλά η θερμοκρασία».

Όψιμο τρύγο αυτές τις μέρες ξεκινά και ο Απόστολος Θυμιόπουλος, οινοποιός και οινολόγος στο ομώνυμο οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στην άκρη του χωριού του Τριλόφου Ημαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Τι σημαίνει αυτό; «Παρακαλάμε να μη βρέξει λίγες μέρες ακόμα», λέει γελώντας. «Η ωρίμανση των σταφυλιών είναι ανομοιόμορφη», εξηγεί ο οινοποιός, «τα ζάχαρα έμειναν πίσω λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών, εγκλωβίστηκαν και θέλουμε να δώσουμε χρόνο λίγο ακόμα στο αμπέλι».

«Η παραγωγή φέτος είναι κατά τόπους μειωμένη αισθητά έως και 40%, ένα φαινόμενο που στα αμπέλια του Ξινόμαυρου, μια ποικιλία που έτσι και αλλιώς δίνει μικρή παραγωγή, είχαμε να το δούμε από το 2007», σημειώνει. «Η ζέστη ήρθε απότομα και αυτό επηρέασε τα σταφύλια που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρόρωγα και αφυδατωμένα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οινοποιείο φτιάχνει δέκα διαφορετικά κρασιά, δέκα διαφορετικές εκδοχές Ξινόμαυρου, μια ποικιλία που ο οινοποιός θεωρεί μοναδική. Όσον αφορά τις τιμές στους παραγωγούς, δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, αλλά τονίζει ότι «κάθε χρόνο φροντίζουμε οι αμπελουργοί μας να είναι ευχαριστημένοι με τις τιμές για να μείνουν στο αμπέλι».

Και στο Αμύνταιο, ο τρύγος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και ο πρόεδρος της Ένωσης Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, κάνει λόγο για μια «πολύ καλή χρονιά». Προς το παρόν, τρυγούνται τα Ξινόμαυρα που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αφρωδών οίνων, ενώ τα υψηλόβαθμα Ξινόμαυρα αναμένεται να μαζευτούν στο χρονικό διάστημα 5-10 Οκτωβρίου. Ο κ. Γιαννιτσόπουλος εξηγεί ότι ο τρύγος γίνεται τμηματικά στην περιοχή ανάλογα με τα αμπελοτεμάχια και το ποσοστό της ωρίμανσης.

Εκτιμά ότι οι τιμές θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, από 0,40 ευρώ το κιλό, ωστόσο διαμορφώνονται και από το αμπελοτόπι. «Τα σταφύλια που πηγαίνουν για ασκό οπωσδήποτε έχουν σχετικά χαμηλότερη τιμή, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά», προσθέτει ο κ. Γιαννιτσόπουλος. «Φέτος, ορισμένοι αν τους αρέσει ένα αμπέλι δίνουν 670 ευρώ το στρέμμα και μπαίνουν και το μαζεύουν οι ίδιοι», εξηγεί χαρακτηριστικά. Ο συνεταιρισμός υπολογίζει να πληρώσει 0,55 -0,60 ευρώ το Syrah, ενώ οι λευκές ποικιλίες (Sauvignon Blanc και Chardonnay) φτάνουν τα 0,70 ευρώ το κιλό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021