Ξηρή Σταφίδα: Με διακυμάνσεις οι αποδόσεις και οι τιμές

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί η συλλογή της ξηρής σταφίδας σε όλες τις περιοχές της χώρας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εμπορικές πράξεις. Η εικόνα της αγοράς διαφοροποιείται αισθητά, ανάλογα με τον τόπο, την ποικιλία και την ποιότητα.

Ιδιαίτερα θετικός φαίνεται να είναι ο απολογισμός τόσο για την Κορινθία όσο και για τη Μεσσηνία, αφού δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα και η τιμή είναι αρκετά καλή. Ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, θα επισημάνει ότι «η τιμή με την οποία δουλέψαμε ήταν 1,50 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τιμή που φέρνει ξανά τη σταφίδα στο προσκήνιο. Μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια είχε κατακρημνιστεί στα 80 λεπτά. Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό, σας ενημερώνω ότι η τιμή της ελιάς Καλαμών είναι στο 1,10 ευρώ. Τέλος, οι ποσότητες είναι αυξημένες κατά 50%, ενώ η ποιότητα είναι πολύ καλή».

Από την Ομάδα Παραγωγών της Ένωσης Συνεταιρισμού Κιάτου, η Αναστασία Λεπεσιώτη δήλωσε ότι «η ποιότητα είναι αρκετά καλή και η παραγωγή είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 1,60 ευρώ, που είναι σίγουρα μία πολύ καλή τιμή».

Περιμένουν την επιδότηση για να μην μπουν μέσα

Μπορεί η περσινή μαύρη σταφίδα της Ηλείας να κυμαινόταν κοντά στα 2,80 ευρώ το κιλό προς τα τέλη Ιουλίου, για τη φετινή χρονιά όμως οι αποδόσεις και οι τιμές δείχνουν να είναι μειωμένες. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Ρηγόπουλος, παραγωγός από τον Καυκιώνα, «οι τιμές που πουλάμε τη φετινή σοδειά μας κυμαίνονται περίπου στο 1,60 ευρώ το κιλό.

Με μία μέση απόδοση της τάξης των 250 κιλών το στρέμμα και με ένα υψηλό κόστος παραγωγής, το εισόδημά μας δεν είναι και το καλύτερο». Συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με παλαιότερες εποχές, όταν η επιδότηση έφτανε τα 330 ευρώ το στρέμμα, ενώ σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 48 ευρώ, «είναι σαν να αφαιρούμε ένα ευρώ το κιλό, δηλαδή στην τσέπη μας βάζουμε 60 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με παλαιότερα», καταλήγει.

Βροχές και ασθένειες επηρέασαν την κρητική παραγωγή

Οι διακυμάνσεις σε ποιότητα και ποσότητα είναι σημαντικές στα ξηραντήρια της Μεγαλονήσου. Οι βροχές και οι ασθένειες επηρέασαν σημαντικά την ποιότητα και τις αποδόσεις, αναφέρει ο Ζαχαρίας Καλυβάκης από τον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, «από το 1,60 ευρώ το κιλό πέρυσι, οι τιμές έπεσαν κάτω από το 1,40 φέτος. Οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν από 150 έως 200 κιλά το στρέμμα», τονίζει.