Κτηνοτροφικός Καληράχης: Βάζει γκολ στην κτηνοτροφική παράδοση και στη Γ’ Εθνική

Η κτηνοτροφία και το ποδόσφαιρο είναι δύο παντελώς διαφορετικές δραστηριότητες. Η πρώτη αφορά την εκτροφή και την εκμετάλλευση των παραγωγικών ζώων και η δεύτερη ένα ομαδικό άθλημα.

Στην ορεινή Καληράχη Γρεβενών, αυτές οι δύο δραστηριότητες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάποιους ανθρώπους που κατάφεραν να τις συνδυάσουν, να τις αναδείξουν και να τις προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του χωριού και της παράδοσής του. Ο λόγος για τον Κτηνοτροφικό Καληράχης, που δεν αποτελεί Κτηνοτροφικό Σύλλογο, όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά μια ποδοσφαιρική ομάδα που δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους και αποτελεί θεματοφύλακα της ιστορίας του τόπου του.

Αρχίζει το ματς

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990, όταν ανατέθηκε στον Χρήστο Δημάδη, γιο κτηνοτρόφου, αλλά μορφωμένου καθηγητή μαθηματικών που εργαζόταν σε ιδιωτικό φροντιστήριο, το έργο της ίδρυσης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η αναζήτηση του ονόματος αποδείχθηκε μια εύκολη υπόθεση. «Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες ονομάζονταν Αναγέννηση, Αστραπή, Κεραυνός, Αετός κ.λπ. Εμείς ήμασταν ομάδα χωριού και θέλαμε να δώσουμε το στίγμα μας.

Η πλειονότητα των κατοίκων ασχολούνταν με τα ζώα και την κτηνοτροφία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη, καθώς είχαμε παράδοση χρόνων. Συνεπώς, ονομάσαμε την ομάδα Κτηνοτροφικό Καληράχης. Ήταν κάτι φυσιολογικό και κάτι που μας ταίριαζε», τονίζει ο ιδρυτής του Αθλητικού Συλλόγου, Χρήστος Δημάδης, και, όπως αναφέρει, οι πρώτοι παίκτες που στελέχωσαν την ομάδα ήταν οι 16χρονοι μαθητές του από το φροντιστήριο. Όλα παιδιά κτηνοτρόφων.

Η μασκότ Ναπολέων

Δεν είναι, όμως, μόνο το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας που λειτουργεί ως μια απλή υπόμνηση της καταγωγής του. Η μασκότ του Κτηνοτροφικού Καληράχης, από τις αρχές της ίδρυσης του αθλητικού συλλόγου, είναι πάντα ένας… ζωντανός τράγος, ο οποίος παρίσταται σχεδόν σε κάθε αγώνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο.

Δεν θα λέγαμε ότι είναι… αποδιοπομπαίος, αφού ακόμη και όταν η ομάδα χάνει απολαμβάνει τις περιποιήσεις και τις φροντίδες των στελεχών, ενώ μεταφέρεται με κάθε τιμή που αρμόζει σε μια μασκότ στις περιοχές όπου παίζει η ομάδα –κι όπου είναι δυνατόν– πάνω σε ένα αγροτικό όχημα. Ο τράγος συμβόλιζε και συμβολίζει με την παρουσία του τις καταβολές και τις ρίζες της ποδοσφαιρικής ομάδας και με το όνομά του τις μεγάλες νίκες που κατάφερε μία από τις πιο γνωστές και ιστορικές προσωπικότητες της Γαλλίας.

Σήμερα μασκότ είναι ο Ναπολέων ο 4ος. Όπως λέει ο κ. Δημάδης, με τη βοήθεια του «Νάπι» (για τους φίλους του) ως μασκότ, ο Κτηνοτροφικός χτίζει τη δική του αυτοκρατορία στον χώρο του ποδοσφαίρου και στην κατηγορία της Γ’ Εθνικής. «Από την αρχή της ίδρυσης της ομάδας έχουμε πάντα μαζί μας τη μασκότ μας.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έχει ξεθωριάσει το έθιμο αυτό, και τον Νάπι τον παίρνουμε μόνο σε μεγάλους αγώνες ή τελικούς. Φέτος, λόγω κορωνοϊού δεν μας επέτρεψαν να τον έχουμε μαζί μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημάδης και θυμάται ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ναπολέοντα: «Όταν κερδίσαμε σε αγώνα σε ένα διπλανό χωριό, οι κάτοικοι κορόιδεψαν τον προπονητή για την ήττα, λέγοντάς του ότι κέρδισε μια ομάδα που είχε μαζί της έναν τράγο. Τότε ο προπονητής τους απάντησε: Αυτοί είχαν έναν μαζί τους, ενώ εμείς είχαμε έντεκα».

Νερό με το γκιούμι

Εκτός του τράγου-μασκότ, την παράδοση της κτηνοτροφίας στην περιοχή υπενθύμιζαν και τα γκιούμια, τα μεταλλικά δοχεία όπου μαζεύουν το γάλα οι κτηνοτρόφοι. «Από την αρχή που ιδρύθηκε ο Κτηνοτροφικός, σε όποια περιοχή και αν έπαιζε η ομάδα, το νερό το κουβαλούσαμε με τα γκιούμια. Έτσι δροσίζονταν οι παίκτες», αναφέρει ο ιδρυτής της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η πορεία του Κτηνοτροφικού

Ο Κτηνοτροφικός παίζει και μεγαλουργεί, για τα αθλητικά πεπραγμένα της κατηγορίας του, και έχει την υποστήριξη όλης της κοινωνίας. Έχει δικό του γήπεδο και δικό του ύμνο. Όμως, με μόλις 60 κατοίκους η Καληράχη και δύο μόνον οικογένειες κτηνοτρόφων σήμερα, δεν θα μπορούσε να στηρίξει μια αναγνωρισμένη επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου. Όπως λέει ο κ. Δημάδης, είναι μια αγαπητή ομάδα για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Κατάφερε να φτάσει στην Γ΄ Εθνική και να στηριχθεί από όλους.

Μάλιστα, αρκετές είναι και οι χορηγίες από επώνυμους και ανώνυμους Δυτικομακεδόνες εντός και εκτός Ελλάδας.