Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ξάνθης: Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Οι τιμές πώλησης των ζωοτροφών « καίνε» τους κτηνοτρόφους της αν.Μ.Θ. και οδηγούν σε μαρασμό τον κλάδο τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, τον κο Δημήτρη Ψεμματά, το κόστος για τη σίτιση των κοπαδιών τους έχει διπλασιαστεί, με τον φετινό χειμώνα να χαρακτηρίζεται από τους ίδιους, ως ο πιο δύσκολος για κτηνοτρόφους και ζωντανά.

Σε σχέση με πέρσι η τιμή αγοράς του καλαμποκιού από τα 17-18 λεπτά το κιλό εκτοξεύτηκε στα 33-38. Η τιμή της Σόγιας από τα 38-40 στα 60 λεπτά το κιλό. Ίδια η εικόνα και στην αγορά τριφυλλιού, με την τιμή της “μπάλας” χόρτου να έχει επίσης διπλασιαστεί από 5 ευρώ η “μπάλα” στα 12 ευρώ!

«Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, δύσκολα θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν σωστά τα ζωντανά τους» ανέφερε ο πρόεδρος του Κ/Σ Ξάνθης, σημειώνοντας, πως ήδη γίνεται «λελογισμένη χρήση» για να μπορέσουν να «βγάλουν το χειμώνα» και να «βγουν στην άνοιξη».

Όπως τόνισε, η αύξηση που δόθηκε στην τιμή του γάλακτος και η όποια ωφέλεια αποκόμισαν, απορροφήθηκε όλη από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Ένας εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με το κόστος επίσης να έχει διπλασιαστεί. «Έχω μια μέση κτηνοτροφική μονάδα, πλήρωνα μέχρι πρότινος 400 ευρώ και τώρα καλούμε να πληρώσω 900» είπε ο πρόεδρος της Ξάνθης.

Τέλος, κατέθεσε τον προβληματισμό του και για τις εξελίξεις, που προδιαγράφονται και για τη νέα χρονιά, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους της Κίνας για την αγορά των ζωοτροφών. «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους, που αγοράζουν και δεν παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές τους» είπε.

Πηγή: ertnews.gr