Κυκλική οικονομία υπέρ της άρδευσης στον Δήμο Παγγαίου

Την άρδευση περίπου 25.000 στρεμμάτων τη θερινή περίοδο θα πετύχει ο Δήμος Παγγαίου Καβάλας με την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.  Πρόκειται για την «Κατασκευή δεξαμενής, δικτύου, εγκαταστάσεων επεξεργασμένων λυμάτων και έργων αναβάθμισης ΕΕΛ Ορφανού».

Ο δήμαρχος, Φίλιππος Αναστασιάδης, εξηγεί πως αποτελεί συνέχεια ενός πολύ σημαντικού έργου που ολοκληρώνεται στο παραλιακό μέτωπο «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης δήμου Παγγαίου και παραλίας Οφρυνίου».

«Με το συγκεκριμένο έργο καταφέρνουμε να επεξεργαστούμε τα λύματα, να μην απορρέουν στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά να τα επαναχρησιμοποιούμε για την άρδευση των κτημάτων, καθώς θα γίνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία τους».

Το έργο περιλαμβάνει αντλιοστάσιο, δίκτυο μεταφοράς του νερού σε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή στον οικισμό Ορφανού κι από εκεί το νέο δίκτυο που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να διανείμει το νερό για αρδευτική χρήση στα κτήματα της περιοχής που έχει πολύ δυναμικές καλλιέργειες, κυρίως αμπέλια και ελιές, τα οποία απαιτούν πολύ νερό.

«Προστατεύουμε τον υδροφόρο ορίζοντα σε μια λογική πράσινης κυκλικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ σημαντικά για το περιβάλλον στη λογική της επαναχρησιμοποίησης», αναφέρει ο δήμαρχος, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου στην παρούσα περίοδο ξηρασίας, ειδικά σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα υφαλμύρωσης, γιατί είναι πολύ κοντά στη θάλασσα.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί, το έργο ξεκινά και το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης είναι 31 Δεκεμβρίου 2022, επομένως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2023 θα γίνεται η άρδευση των κτημάτων.