Κύπρος: Οι αγρότες δεν βλέπουν με καλό μάτι την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ προϊόντος

Το κόστος παραγωγής θα είναι δυσβάσταχτο

Πριν από μερικές ημέρες, η ΕΕ κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τους Κύπριους πολιτικούς ως το θριαμβευτικό αποτέλεσμα μιας επταετούς εκστρατείας για τη θωράκιση του κυπριακού τυροκομικού προϊόντος. Ωστόσο, οι αγρότες της Μεγαλονήσου προειδοποιούν ότι οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την ανωτέρω αναγνώριση είναι τόσο αυστηρές που θα μειώσουν την ποσότητα τυριού που θα μπορούν να παράγουν.

Το χαλούμι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν για την κυπριακή οικονομία, με τη Βρετανία να είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός, απορροφώντας περίπου το 40% των κυπριακών εξαγωγών. Όπως ορίζει το νέο καθεστώς προστασίας της ΕΕ, στο εξής μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στην Κύπρο σύμφωνα με συγκεκριμένες μεθόδους θα μπορεί να ονομάζεται χαλούμι.

Παρ’ όλα αυτά, οι Κύπριοι αγρότες υποστηρίζουν ότι η χώρα έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της με την εξασφάλιση της ειδικής αναγνώρισης από την ΕΕ για το χαρακτηριστικό της προϊόν. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η πλειονότητα των αντιδράσεων απορρέει από την προϋπόθεση ότι το «αυθεντικό» χαλούμι θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στην Κύπρο. Επιπλέον, οι τεράστιες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν θα μένουν αδιάθετες στο εξής.

«Γιορτάζουμε την κατοχύρωση ενός προϊόντος που δεν θα είμαστε σε θέση να παράγουμε», δήλωσε ο Νίκος Παπακυριάκου, γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων. Ο ίδιος είχε προηγουμένως περιγράψει το καθεστώς ΠΟΠ ως «αυτοκτονία» για τη βιομηχανία χαλουμιού.