Κυρ. Μητσοτάκης: Κατευθύναμε 43 εκ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, συμμετείχαν επίσης μέλη της κυβέρνησης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσπάθεια αποκατάστασης της Θεσσαλίας και ειδικότερα για το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές. «Πήραμε 43 εκατομμύρια ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του 2024 και το κατευθύναμε, εν συνόλω, αποκλειστικά για την ανακούφιση 2.288 παραγωγών που είδαν τα χωράφια τους να βρίσκονται κάτω από το νερό. Μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι αύριο, μεθαύριο, ή και σήμερα, τα ποσά αυτά θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων», είπε, ενώ τόνισε ότι «είναι μια πολύ σημαντική οικονομική ανακούφιση για συμπολίτες μας οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν για τα επόμενα δύο χρόνια -αν και εκτιμώ ότι η υποχώρηση της στάθμης της Κάρλας είναι λίγο πιο γρήγορη από αυτό το οποίο περιμέναμε- αλλά σίγουρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, οι παραγωγοί αυτοί θα γνωρίζουν ότι θα έχουν μια σημαντική στήριξη από την πολιτεία καθώς δεν μπορούν ουσιαστικά να αξιοποιήσουν την αγροτική τους περιουσία».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «έχω προτάξει την ανάγκη να ενισχυθούν σημαντικά τα κονδύλια τα οποία έχουν να κάνουν με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και ότι ο ίδιος θα αγωνιστεί στην Ευρώπη προκειμένου να αυξηθούν οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές που αυτή τη στιγμή είναι σχετικά περιορισμένες. Η Ελλάδα πρέπει «να μπορεί να προσδοκά σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη αν, ο μη γένοιτο, μας χτυπήσει μία νέα φυσική καταστροφή», υποστήριξε.
Όσον αφορά τη διαδικασία της αποκατάστασης, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του Βόλου, ανακοίνωσε ότι «αύριο θα καταβληθούν 2,5 εκατομμύρια στους λογαριασμούς του Δήμου για να εξοφληθούν οι εργολάβοι, οι οποίοι όντως έχουν δουλέψει για να μπορέσει ο Βόλος να αποκαταστήσει την πολύ μεγάλη ζημιά η οποία έγινε στα δίκτυα της ύδρευσης».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει «πόσο σύνθετη είναι η διαδικασία της πρώτης αρωγής, όταν μιλάμε για αριθμούς τους οποίους δεν είχε ποτέ ξαναδιαχειριστεί η ελληνική γραφειοκρατία. Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 226 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στο Χρήστο Τριαντόπουλο και στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να προσλάβει πολλούς περισσότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου αυτή η διαδικασία να τρέξει γρήγορα. Είναι, όμως, μια σύνθετη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει και με ταχύτητα, αλλά, ταυτόχρονα, και με την απαιτούμενη διαφάνεια. Οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης ξέρουν ότι είμαστε κοντά σας, 270 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά έχουν προσδιοριστεί ως έκτακτες επιχορηγήσεις, τα 230 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί».
«Για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα, εδώ υπάρχει η ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης. Και θέλω να συγχαρώ και πάλι τη διοίκηση, αλλά και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστη ταχύτητα για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Η δέσμευσή μας ισχύει, για την 30η Ιουνίου ως την οριστική ημερομηνία εξόφλησης. Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, οποίος ωστόσο εξήγησε ότι η συζήτηση για την ευρύτερη ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα έχει ήδη ξεκινήσει και «είναι μία μεγάλη συζήτηση από την οποία εμείς προφανώς και δεν πρόκειται να απέχουμε, δεν είναι όμως η συζήτηση της άμεσης ανακούφισης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη βιβλική φυσική καταστροφή».
Τέλος, κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην πρόληψη και στον σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση επαρκών υδάτινων πόρων που θα διασφαλίσουν ότι η περιοχή δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα νερού, ενώ τόνισε ότι η χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών βοηθά στην πρόβλεψη.
«Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα πάρει χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκλεισε υποστηρίζοντας ότι «το ίδιο λάθος δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε, δεν επιτρέπεται να το επαναλαμβάνουμε δεύτερη φορά, κλείσαμε πια με τον κατάλογο των λαθών, ξέρουμε ποια είναι αυτά και θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε μάθει από αυτά-, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά».