Κυρ. Μητσοτάκης: Πράσινη μετάβαση με σύνεση και ευελιξία – Δεν κατανοήσαμε τον αντίκτυπο της Πράσινης Συμφωνίας στους αγρότες

Για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αλλά και μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε «περιφερειακή δύναμη» και «σοβαρό παίκτη στην ευρωπαϊκή σκηνή» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του κατά την έναρξη του Συνεδρίου «Power Summit 2024 – Lights On» που διοργάνωσε χθες, Τετάρτη 22 Μαΐου, στο Λαγονήσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric).

«Έχουμε πρακτικά υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ μας, όχι μόνο στην ηλιακή, αλλά και στην αιολική ενέργεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Είμαστε τέταρτοι στον κόσμο, αν συμπεριλάβετε τις μικρότερες χώρες που εισάγουν κυρίως ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτεροι στον κόσμο, αν δεν τις συμπεριλάβετε, και μόνο η Δανία έχει μεγαλύτερη διείσδυση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μετασχηματισμού του συστήματος, αφού το 2023 ως χώρα διπλασιάσαμε τις επενδύσεις στα δίκτυά μας σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών μεταξύ 2020 και 2022 , ενώ επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την Πράσινη Συμφωνία και τόνισε ότι πρέπει να συνυπάρχει με άλλα επείγοντα ζητήματα. «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης εδώ», είπε. «Στην Ελλάδα, πέρυσι, δεν βιώσαμε μόνο καύσωνες και πυρκαγιές -είμαστε συνηθισμένοι στις πυρκαγιές- αλλά για πρώτη φορά βιώσαμε σε αυτή την κλίμακα και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης ασυνέχεια στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ των κονδυλίων που διατίθενται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – και δικαίως, δεδομένων των πολύ μεγάλων φιλοδοξιών μας να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050 -, και των πόρων που έχουν δεσμευτεί για την προσαρμογή. Διότι όταν λαμβάνουν χώρα φυσικές καταστροφές, δεν μπορώ απλώς να πάω στους αγρότες και να τους μιλήσω για την προοπτική της γεωργίας ακριβείας και την αντικατάσταση των τρακτέρ τους με ηλεκτρικά τρακτέρ. Χρειάζονται στήριξη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει επίσης σημαντική προσαρμογή της χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια».

Όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει, ωστόσο, να πραγματοποιήσουμε μια συνετή μετάβαση, που να δίνει στα κράτη μέλη ίσως λίγο περισσότερο χώρο για να πειραματιστούν και να επιλέξουν την πορεία που ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ευέλικτοι και πραγματιστές και όχι και πολύ δογματικοί», για να καταλήξει, αναφερόμενος στους αγρότες: «Αν δείτε, για παράδειγμα, τον αντίκτυπο που είχε η Πράσινη Συμφωνία στους αγρότες μας, πιστεύω ότι ίσως σφάλαμε ελαφρώς στις ισορροπίες όσον αφορά την επιβολή περιττών γραφειοκρατικών περιορισμών χωρίς να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που αυτοί θα είχαν στα μέσα διαβίωσης του γεωργικού μας τομέα σήμερα».