-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Για ελλείψεις προϊόντων και πεσμένη κίνηση στις λαϊκές αγορές κάνουν λόγο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι επαγγελματίες πωλητές της Δ’ λαϊκής αγοράς του Παγκρατίου που επισκέφθηκε το ypaithros.gr την Τρίτη 10/11. Ο λόγος, «η κακοκαιρία των τελευταίων δύο εβδομάδων» όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Πατσιάς, μέλος του σωματίου της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, η οποία οδήγησε και σε ανατιμήσεις της τάξεως του 10% σε αρκετά προϊόντα όπως μαρούλια, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο Δ. Πατσιάς ο «χιονιάς προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες κυρίως καλλιέργειες ενώ και η παραγωγή σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι μειωμένη».

Πιο συγκεκριμένα, δυσεύρετο είναι το μαρούλι στις λαϊκές αγορές με την τιμή του να κυμαίνεται στα 0,70 λεπτά το κομμάτι ή τα 3 μαρούλια έναντι 2 ευρώ, αλλά και το σπανάκι που η τιμή του έφτασε τα 2 ευρώ/κιλό. Ίδια εικόνα και για τα πράσα που φτάνουν το 1 ευρώ/κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,50 λεπτά/ματσάκι και το σπανάκι που άγγιξε τα 2 ευρώ/κιλό όπως μας ενημέρωσε ο Σπύρος Σπύρου, παραγωγός από τα Μεσόγεια Αττικής.


Η Φωτεινή Μαγγίνα, παραγωγός από τη Βραυρώνα Μαρκοπούλου μας ενημέρωσε πως όλα τα φυλλώδη λαχανικά υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό ενώ και η έλλειψη ρευστότητας των καταναλωτών συμβάλλει στη μειωμένη κίνηση αυτήν την περίοδο.


Ελλείψεις και για το μπρόκολο που η τιμή του είναι στα 2 ευρώ/κιλό και σε λίγο καιρό θα είναι «δυσεύρετο», για τις μελιτζάνες που πωλούνται προς 3,80 ευρώ/κιλό αλλά και για τις πιπεριές που κυμαίνονται από 2 έως 2,50 ευρώ/κιλό

Από την πλευρά των επαγγελματιών πωλητών η Ευθυμία Κατσούγκρη από την Κρήτη, εξήγησε πως αν και είναι δύσκολο αυτές τις μέρες να προμηθεύεται ελληνικά προϊόντα και σε λογικές τιμές, η ίδια αλλά και πολλοί συνάδελφοι της, δεν στρέφονται στη λύση των εισαγόμενων προϊόντων. 


-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress