Οι λαϊκές αγορές πρέπει να μείνουν ανοικτές για τον κόσμο, λένε οι παραγωγοί της Λάρισας

Το μοναδικό καταφύγιο του κόσμου για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, είναι οι λαϊκές αγορές. Ενδεχόμενο κλείσιμο των λαϊκών αγορών δε θα στρέφεται μόνο κατά των εργαζόμενων σε αυτές, αλλά στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί αν θέλουμε να αποφύγουμε εκτός ορίων καταστάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγροτών νομού Λάρισας και επικρίνει την κυβέρνηση για «περίεργες συμπεριφορές, αφού στόχος είναι να κλείσουν οι λαϊκές αγορές, ενώ δεν βλέπουν τι γίνεται σε σούπερ – μάρκετ, μίνι – μάρκετ και μανάβικα», αλλά και την αντιπολίτευση για την ένοχη σιωπή της» και προσθέτει πως «το προηγούμενο Σάββατο, όταν και έκλεισαν οι λαϊκές αγορές της χώρας για μία ημέρα, είδαμε τις τιμές  σε φρούτα και λαχανικά να εκτοξεύονται».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Σωματείου που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πούρικας και ο αντιπρόεδρος Βασίλης Λιγούδης αναφέρει τα εξής:

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείνει τις λαϊκές αγορές, που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, είναι στην λογική της «μισής αλήθειας». Εμείς οι πωλητές των λαϊκών αγορών δε θέλουμε να παίζουμε με την υγεία των ανθρώπων. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή δεχτήκαμε όλους τους κανόνες που τέθηκαν και τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας τους τηρεί. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν τίθεται και το πρώτο ερώτημα. Γιατί την όποια παραβατικότητα του ενός να την πληρώνουν όλοι οι συνάδελφοι του; Γιατί να μην έχει αυτός τις όποιες συνέπειες, τόσο εκ του νόμου όσο και από τα ίδια τα σωματεία, αλλά να κλείνει ολόκληρη η λαϊκή αγορά; Όλες αυτές τις ημέρες από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού παρατηρούμε περίεργες συμπεριφορές. Στόχος τους να κλείσουν οι λαϊκές αγορές.

Βλέπουμε για παράδειγμα να διαπιστώνονται συνωστισμοί στις λαϊκές αγορές. Δεν βλέπουμε όμως τι γίνεται σε σουπερ – μάρκετ, μίνι – μάρκετ και μανάβικα. Δηλαδή βλέπουμε τι γίνεται στον εξωτερικό χώρο από αυτά, αλλά όχι μέσα. Εκεί που οι καταναλωτές, παρά τις όποιες σειρές προτεραιότητας. ασφαλώς και δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Το προηγούμενο Σάββατο, όταν και έκλεισαν οι λαϊκές αγορές της χώρας για μία ημέρα, είδαμε τις τιμές  σε φρούτα και λαχανικά να εκτοξεύονται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε περιοχές που οι δήμαρχοι έχουν κλείσει τις λαϊκές αγορές. Άραγε για όλο αυτό το φαινόμενο υπάρχουν ευθύνες; Και αν ναι θα καταλογιστούν;

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, πως η κυβέρνηση λειτουργεί μονοδιάστατα κουνώντας το δάκτυλο προς τους εργαζόμενους των λαϊκών αγορών. Αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης και η εκκωφαντική σιωπή της για όσα συμβαίνουν αναφορικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ξέρουμε, πως στον αγώνα που δίνουμε για να κρατήσουμε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές, μοναδικός σύμμαχος μας είναι η κοινωνία. Όπως και αυτοί γνωρίζουν, πως το μοναδικό καταφύγιο τους για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, είναι οι λαϊκές αγορές. Ενδεχόμενο κλείσιμο των λαϊκών αγορών λοιπόν, δε θα στρέφεται μόνο κατά των εργαζόμενων σε αυτές, αλλά στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί αν θέλουμε να αποφύγουμε εκτός ορίων καταστάσεις. Εμείς πάντως ακόμη και τώρα ζητάμε από όλους συνεργασία. Ισότιμη με όρους και προϋποθέσεις. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι για να κρατηθεί η χώρα όρθια».