Λακωνία: Απούλητοι χιλιάδες τόνοι Βαλέντσια, πάνε για χυμό
Θολή είναι η εικόνα που υπάρχει για τη φετινή περίοδο των εσπεριδοειδών, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με τα Βαλέντσια, τα οποία κλείνουν τη χρονιά με τον πλέον άδοξο τρόπο. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σκάλας, Παναγιώτης Αναστασάκος, «η παλιά χρονιά, δυστυχώς, δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί τόνοι Βαλέντσια που βρίσκονται στα δέντρα για να καταλήξουν στη χυμοποποιία. Τα προβλήματα είναι τεράστια, αφού η καθαρή αξία πήγε στα 15 με 17 λεπτά και οι ποσότητες που έχουν ξεμείνει ξεπερνούν τους 10.000 τόνους».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τελευταίες ζέστες «αποτελείωσαν τα Βαλέντσια, γιατί τα ξεζούμισαν». Αναφέρει, δε, ότι «ο καιρός αυτός, που ο ήλιος είναι χαμηλά και έχει τέτοια ζέστη, είναι καταστροφικός. Φυσικά, για τα καλά πορτοκάλια, που είναι ελάχιστα, η τιμή διαμορφώνεται από τα 40 έως τα 60 λεπτά».
Νέα παραγωγική χρονιά
Όσο για τη νέα χρονιά, τονίζει πως η συγκομιδή για τις Ναβαλίνες άρχισε στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να είναι μειωμένη. «Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει και η συγκομιδή στα μανταρίνια», προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Στέλιος Σαρρής, αναφερόμενος στη νέα χρονιά, επισημαίνει ότι «το άμεσο πρόβλημα είναι η δράση της μύγας Μεσογείου που μας αναγκάζει να κάνουμε ακόμα και μέχρι σήμερα ψεκασμούς». Επισημαίνει, δε, ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες. «Παράλληλα αντιμετωπίζουμε και πρόβλημα με την άρδευση, αφού ακόμα ο ΤΟΕΒ δεν μας δίνει νερό να ποτίσουμε. Το γεγονός ότι ο κάμπος έχει πολλά Βαλέντσια δημιουργεί πρόβλημα σε όλους. Αυτά που είναι στα δέντρα θα πάνε 17-18 λεπτά, ενώ αυτά που είναι χαμάδες θα πάνε τελικά για χυμό με 12 λεπτά. Αυτό το πορτοκάλι έχει τελειώσει από την αγορά. Οι Ναβαλίνες –αν δεν αλλάξει κάτι– θα έχουν παραγωγή», καταλήγει.