Αρκαδία: Η ανθεκτικότητα της γεωργίας στην ατζέντα συνδιάσκεψης στη Μεγαλόπολη

Εκδήλωση με θέμα τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Μεγαλόπολης
11/04/2025
5' διάβασμα
arkadia-i-anthektikotita-tis-georgias-stin-atzenta-syndiaskepsis-sti-megalopoli-350632

Η ανταγωνιστική και ανθεκτική γεωργία, καθώς και η κατοχύρωση της ασφάλειας και της ελευθερίας των επιχειρήσεων αποτέλεσαν ορισμένα από τα βασικά θέματα της διήμερης συνδιάσκεψης που έγινε πρόσφατα στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, με θέμα «Οι προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ, την ΠΕΔ Πελοποννήσου και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, ευρωβουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι συλλόγων, παραγωγικών φορέων κ.ά.

Ειδικότερα, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε για το μέλλον της γεωργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τα ζητούμενα της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. «Στη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ορθή διαχείριση του νερού και στη στήριξη των παραγωγών μας για προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Θέσεις που ανέλυσε ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας. Ο στόχος είναι κοινός, το στοίχημα είναι μεγάλο, και όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε, μέσα από την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών παρεμβάσεων, ώστε να φτάσουμε στη δημιουργία του παραγωγικού μοντέλου που θα μας προετοιμάσει καλύτερα για τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και θα αξιοποιεί στο μέγιστο τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ως Ευρώπη», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, κατά τη διήμερη συνδιάσκεψη, σε παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής, με έμφαση στην απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ως δήμαρχος της πόλης που υφίσταται τις συνέπειες των αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν σε κέντρα μακριά από εμάς και απλώς ανακοινώθηκαν σε εμάς, οφείλω να πω ότι η Μεγαλόπολη πρέπει να έχει και –της αξίζει να έχει– το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Γιατί τις συνέπειες από το κλείσιμο των εργοστασίων τις έχουν υποστεί η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι της περιοχής μας. Έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δήμο μας. Έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές της χώρας ολόκληρες οικογένειες από την περιοχή μας. Σε ποια άλλη περιοχή έχει χαθεί τόσο εργατικό δυναμικό, σε σχέση με τους άλλους δήμους που ωφελούνται από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης; Αν δεν ήταν η Μεγαλόπολη, πρόγραμμα δεν θα υπήρχε ούτε για τους όμορους δήμους», είπε χαρακτηριστικά.

Παράταση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ζητά η δημοτική αρχή

Ο ίδιος, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, κατέθεσε προς τα στελέχη της κυβέρνησης και τους ιθύνοντες της ΕΕ, τα εξής αιτήματα:

  • Παράταση του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τέσσερα χρόνια.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 12%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% μόνο για τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης, όπως ήδη γίνεται σε αρκετά νησιά και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να δοθεί, όπως είπε ο κ. Μιχόπουλος, ουσιαστική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.
  • Περισσότερα κίνητρα για να έρθουν νέες επενδύσεις, όπως μπόνους σε επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

«Από την ώρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, έχουμε υποσχεθεί ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας. Παράλληλα, προωθούμε συνέργειες και συνεργασίες με όλους αυτούς που έχουν κοινό στόχο με εμάς. Επικεντρωνόμαστε στις ενέργειες εκείνες που γνωρίζουμε ότι θα φέρουν ανάπτυξη, ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και –ακόμα περισσότερο– θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ευημερία όλης της περιοχής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου στο Ψαθί, που έχει καθυστερήσει δραματικά. Ως δημοτική αρχή, έχουμε προτείνει ένα μεγαλεπήβολο, αλλά απαραίτητο έργο, που δεν είναι άλλο από τον οδικό άξονα που θα συνδέσει δύο περιφέρειες (Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Αρκαδία, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία) και δεκάδες δήμους με ξεχασμένες τοπικές κοινότητες όλων αυτών των περιοχών», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε παράλληλη εκδήλωση, όπου μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης μίλησαν με τον Πολωνό πρέσβη, ευρωβουλευτές, βουλευτές κ.ά. και έθεσαν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους για την απολιγνιτοποίηση και την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής.