Λακωνία – Μεσσηνία: Σεμινάριο για το κλάδεμα, τη θρέψη και τη λίπανση της ελιάς

Μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας

Μεσσηνία: Ενημερωτική εκδήλωση για καλλιέργεια της ελιάς
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, με τίτλο «Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς», διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Με αυτήν της την πρωτοβουλία, η μεσσηνιακή Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου φιλοδοξεί να δώσει καίριες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις συμβατικές και τις βιολογικές καλλιέργειες. Οι ενδιαφερόμενοι, για να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο νομούς της Πελοποννήσου, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα και ξενώνα «Ευμέλεια», στις Γούβες του Νομού Λακωνίας, την Παρασκευή 7 Απριλίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα (Κυριακή 9 Απριλίου) θα επιστρέψει στη «βάση» του, στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας (ώρα διεξαγωγής: 9:30 – 18:30).

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο Δρ. Αναστάσιος Κώτσιρας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας και υπεύθυνος για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, ο οποίος έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη θρέψη/λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών και των λαχανικών σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Είναι επίσης γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τα επιστημονικά, καθώς και τα ερευνητικά του πεδία, προσφέρονται σε μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παραγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς όντας και ο ίδιος παραγωγός/καλλιεργητής καταλαβαίνει πως η έρευνα, για να έχει νόημα, θα πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς. Ταυτόχρονα, για περίπου 20 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλύσεων εδάφους, νερού και φυλλοδιαγνωστικής, καθώς και στη συμβουλευτική θρέψης και λίπανσης των ελαιοδέντρων.

Αναλυτικά τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το σεμινάριο:

Κλάδεμα ελιάς

 • Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
 • Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
 • Πώς επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
 • Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δέντρα;
 • Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές;
 • Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;

Θρέψη ελιάς

 • Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
 • Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
 • Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;

Λίπανση ελιάς

 • Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
 • Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
 • Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
 • Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
 • Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 100 ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει πρωινό και μεσημεριανό τις αντίστοιχες ημέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας (www.tasting.teikal.gr). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο [email protected] και στο τηλέφωνο 2721045304.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα