Λαμία: Ανεβασμένο το ενδιαφέρον για τους σπόρους του Πελίτι

Ο Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας, σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, το Κάστρο αλληλεγγύης και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών συνδιοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στην πόλη της Λαμίας εσπερίδα, με θέμα «Συλλογή, διατήρηση παραδοσιακών σπόρων και συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια».

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι, και ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δάσους, Παρασκευάς Φούντας. Ο κ. Φούντας αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα και το πώς αυτά δημιουργούνται από την αλόγιστη διαχείριση ανθρωπογενών παρεμβάσεων, με στόχο το κέρδος.

Επίσης, έκανε λόγο για «την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να συμβάλει στην ευημερία των ανθρώπων με όρους ποιότητας και πάντα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να έχει επίκεντρο την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, ώστε να πληροί τα κριτήρια της αειφορίας για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. «Στην προσπάθειά μας αυτή, συνεργαζόμαστε με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ώστε μέσα από αυτές τις ενέργειες να προκύψουν θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε.

Πριν από την ομιλία του ιδρυτή του Πελίτι, εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και διάφορων οικολογικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πολλαπλασιαστικό υλικό ως πολιτιστικό αγαθό

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της εκδήλωσης πήρε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ο οποίος, με ζωντανά παραδείγματα και με τη συμμετοχή του κοινού, εστίασε στην αναγκαιότητα διαφύλαξης του πολλαπλασιαστικού υλικού, όχι μόνο ως διατροφικού μέσου, αλλά και ως πολιτιστικού αγαθού. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον τρόπο συλλογής των σπόρων που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, αλλά και στους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσης του πολλαπλασιαστικού υλικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρακτική αυτή μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να συμβάλει σημαντικά στην αυτάρκεια των τροφίμων σε κάθε τόπο, διότι το πολλαπλασιαστικό υλικό με τον τρόπο που διαχειρίζεται έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής».

Στη δεύτερη ενότητα της ομιλίας του, ο κ. Σαϊνατούδης αναφέρθηκε στη συντήρηση των τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παράγουν προϊόντα και να τα μεταποιούν, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον.

Μίλησε, ακόμη, για συνηθισμένες πρακτικές με την παραδοσιακή μεθοδολογία, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, τον ξυλόφουρνο, καθώς και γάστρες, αλλά και τη συντήρηση με λάδι, αλάτι, ζάχαρη κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.