Λάρισα: Δέος προκαλούν τα θεσσαλικά έθιμα του Αγίου Γεωργίου

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου

Ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς αγίους σε όλον τον χριστιανικό κόσμο. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, πολλά και αξιοθαύμαστα είναι τα έθιμα που αναβιώνουν στη Θεσσαλία για να τον τιμήσουν.

Έτσι τηρήθηκε και φέτος το έθιμο του Αϊ-Γιώργη του Μανδηλά στα Μετέωρα, με δεκάδες πιστούς να αναρριχούνται και να εναποθέτουν το μαντήλι τους στο εκκλησάκι που είναι σμιλεμένο στον απόκρημνο βράχο. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στην Τοπική Κοινότητα Γόννων ο πολιούχος του χωριού Άγιος Γεώργιος, με πλήθος κόσμου να τιμά τον άγιο με την περιφορά της εικόνας του στην κεντρική πλατεία του χωριού συνοδεία του Συλλόγου Αραβανίτικων Αλόγων «Άγιος Γεώργιος» και του Μορφωτικού Συλλόγου-Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.

Μετά την τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τα παιδιά και οι έφηβοι του Μορφωτικού Συλλόγου παρουσίασαν χορούς απ’ όλη τη Θεσσαλία, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους.

Τρία υπέροχα θεσσαλικά άλογα και μια άμαξα-κόσμημα με τη φοράδα και το πουλάρι της μετέφεραν την ιερή εικόνα και εικόνες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου σε μια μεγάλη πομπή στη λιτάνευση στους δρόμους του Τυρνάβου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου. Ακολουθούσαν τα λάβαρα, τα εξαπτέρυγα, οι ιερείς, οι τοπικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου που τίμησαν με μεγάλες τιμές τον άγιό τους.