Λάρισα: Συνεχίζεται για 2η ημέρα η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας

Λάρισα: Συνεχίζεται για 2η ημέρα η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας

Τα νεότερα επιτεύγματα πάνω στην εντομολογία, ζιζανιολογία, φυτοπαθολογία, φυτοπροστασία και άλλα επίκαιρα θέματα της Γεωργίας, παρουσιάζονται στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με μια σειρά άλλων φορέων στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5/3, παρουσία αρκετών εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων και φυσικά πλήθος γεωτεχνικών και φοιτητών γεωπονίας.

Δημήτρης Σταυρίδης

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Σταυρίδης υποστήριξε ότι «μέχρι τώρα σημειώθηκε μικρή βελτίωση σχετικά με την ορθή και λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις καλλιέργειες και για το περιβάλλον, όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των εργασιών θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να αποτελέσουν εργαλείο για την ανάπτυξη πολιτικών ώστε να βελτιωθεί-όπως είναι άκρως αναγκαίο- η όλη κατάσταση».

Ο Β. Κόκκαλης

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «χωρίς ορθολογική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη φυτική παραγωγή, όχι τουλάχιστον όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με το δικό μας όραμα περιλαμβάνει τον εφοδιασμό των παραγωγών μας με όλα τα εργαλεία καλής γεωργικής πρακτικής που χρειάζεται για να προστατεύσει τη σοδειά του, την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την προστασία της καλής φήμης των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και το σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Στα πλαίσια της Ορθολογικής Χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων, θα ήθελα να προαναγγείλω την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης όπως και την  υπογραφή υπουργικής απόφασης η οποία θα θέτει για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για την κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας σε φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, γνωστή στους περισσότερους ως “120 ημέρες”.

Η σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι ξεκάθαρη καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η Τριστέτσα, μια ασθένεια καραντίνας που υπάρχει στη χώρα, όπως επίσης τις προσπάθειες και τις συνέργειες τις οποίες οφείλουμε να  πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε την είσοδο της Ξυλέλα στην Ελλάδα. Τέλος η εποπτεία και ο έλεγχος αποτελεσμάτων των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου ανήκει στο Υπουργείο μας και με συντονισμένες δράσεις με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες ευελπιστούμε σε μια πιο επιτυχημένη δακοκτονία τη φετινή περίοδο. Σε ότι αφορά τη σφήκα της καστανιάς, έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις και το πρώτο πανελλήνιο πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της θα γίνει μέσα στο 2018».

Κώστας Αγοραστός

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα χρήσιμο συνέδριο το οποίο έχει γίνει θεσμός. Και αυτό γιατί βοηθά τους παραγωγούς και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Όπως ξέρετε τα προϊόντα για να είναι ανταγωνιστικά πρέπει να έχουν ποιότητα και να είναι πιστοποιημένα. Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με τις Υπηρεσίες μας και τη συνεργασία όλων των φορέων. Μέσα από το πρόγραμμα που έχει η Περιφέρεια για τη διαχείριση των κενών φυτοπαρασκευασμάτων και με τη μεγάλη προώθηση που κάνουμε σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προσπαθούμε να προωθήσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα και να στηρίξουμε την παραγωγή».

Δημήτρης Παπαδημόπουλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος επισήμανε τα εξής: Η προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής, καθώς και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και η μείωση του κόστους, αποτελούν βασικούς στόχους της φυτοπροστασίας, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά βάση την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτούς τους στόχους έρχεται να προστεθεί η προστασία της δημοσίας υγείας και του περιβάλλοντος. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι η εξεύρεση εφαρμογών και μεθόδων εντοπισμού και ταχείας διάγνωσης των εχθρών και ασθενειών των φυτών.  Έπεται η καταπολέμηση αυτών καθώς και ο διαρκής ποιοτικός έλεγχος, ο οποίος για να αποδώσει το κατά δύναμιν είναι απαραίτητη η οικοδόμηση ενός δικτύου πληροφόρησης, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και ο εργαστηριακός εξοπλισμός. Πρέπει να ξαναυφάνουμε τον κοινωνικό μας ιστό. Το αγροτικό μας όραμα μεταφράζεται σε επιστροφή στη γη και στη ευλογία του κόπου, με την συνεπικουρία των τεχνολογικών εξελίξεων και την πραγματικά άρτια επιστημονική κατάρτιση των γεωπόνων μας, οι οποίοι θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή ευρισκόμενοι κυρίως στα χωράφια και όχι σε γραφεία εκτελούντες διοικητικής φύσεως καθήκοντα». 

Μάξιμος Χαρακόπουλος

«Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος της ακολουθούμενης πολιτικής και την απουσία ρευστότητας, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να δώσουμε έμφαση σε ότι βοηθά τον Έλληνα αγρότη να γίνει ανταγωνιστικός. Να παράγει, με χαμηλό κόστος παραγωγής, προϊόντα που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του, καθώς λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, αδυνατούσε να παραβρεθεί στην συνάντηση. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας ότι «καθώς η φυτοπροστασία αποτελεί το βασικότερο ίσως εργαλείο στην σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, θεωρώ ότι η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών και όλων των παρόντων επιστημονικών φορέων και εκπροσώπων θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν  ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, κ.α.

Το σημερινό πρόγραμμα

Όσον αφορά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου θα αναπτυχθούν ενότητες που έχουν να κάνουν με τα κηπευτικά αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ ειδικές εργασίες θα ασχοληθούν με τις καλλιέργειες της αμπέλου και της ελιάς. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου οι θεματικές ασχολούνται με τις μικρής χρήσης καλλιέργειες, τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και ειδικότερα με την επιδημιολογία την παθογένεια και τα μέτρα αντιμετώπισης του φυτοπαθογόνου βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa, αλλά και τον χημικό έλεγχο με φόντο την προστασία των καταναλωτών και τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων.

Τρίτη 6 Μαρτίου

Κηπευτικά: 8:15 – 8:30: Φυτοπαθολογικά προβλήματα και αντιμετώπιση σε υδροπονικές καλλιέργειες. (Π.Π. Αντωνίου)

8:30 – 8:45: Φυλλώδη λαχανικά – Ασθένειες και εχθροί σήμερα. (Α. Παρασκευόπουλος)

8:45 – 9:00: Ίκτερος των σολανωδών και των κολοκυνθοειδών: αιτιολογία, επιδημιολογία και αντιμετώπιση. (Β. Μαλιόγκα, Χ. Ορφανίδου, Λ. Λώτος, Ν. Κατής)

9:00 – 9:15: Η έξαρση της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της τομάτας και η διαχείρισή της. (Δ. Γκούμας)

9:15 – 9:30: Απολυμάνσεις εδάφους σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση των φυτοπαρασιτικών νηματωδών. (Ι. Γιαννακού)

9:45 – 10:00: Παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στα δενδρώδη, στην άμπελο και στα κηπευτικά. (Ν. Κατής. Λ. Λώτος, Α. Κατσιάνη, Ν. Μαλιόγκα)

10:00 – 10:40: Isopyrazam. Νέο πολυδύναμο μυκητοκτόνο από την ADAMA. (Jose Luis Collar, Portfolio and Business Development Manager, Adama Europe – Προσκεκλημένος ομιλητής της ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΑΕΒΕ)

10:40 – 10:55: Αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta: προβλήματα και λύσεις (Ε. Ροδιτάκης, Ι. Βόντας, Α. Τσαγκαράκου)

10:55 – 11:10: Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων σε κηπευτικές καλλιέργειες. (Α. Καρκάνης)

Αμπέλι – Ελιά

11:55 – 12:10: Ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα σε αμπέλι και ελιά και τρόποι διαχείρισής της. (Η. Τραυλός, Ε. Τάνη, Δ. Μπιλάλης)

12:10 – 12:25: Αναδυόμενες και νέες ασθένειες ελιάς με έμφαση στο γλοιοσπόριο, και στην αλτερναρίαση. (Ε.Κ. Τζάμος, Π.Π. Αντωνίου, Ε.Ι. Παπλωματάς, Δ.Ι. Τσιτσιγιάννης)

12:25 – 12:40: Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου: παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και καταπολέμηση. (Γ. Καραογλανίδης)

12:40 – 12:55: Οι ψευδόκοκκοι της αμπέλου. (Π. Μυλωνάς, Γ. Σταθάς)

12:55 – 13:10: Η φυτοπροστασία στο αμπέλι από την σκοπιά των γεωργικών προειδοποιήσεων: προβλήματα και προοπτικές. (Ν. Μπαγκής, Ρ. Οικονομάκη, Ν. Σωμαράκης, Δ. Τσουπέης, Ε. Ροδιτάκης)

Λοιπές δενδρώδεις

13:25 – 13:40: Νέα ζιζανιοκτόνα σε δενδρώδεις καλλιέργειες και η ορθή εφαρμογή τους. (Κ. Γιαννοπολίτης)

13:40 – 13:55: Ανθεκτικότητα της πράσινης αφίδας της ροδακινιάς (Myzus persicae) σε εντομοκτόνα – προοπτικές διαχείρισης. (Ι. Μαργαριτόπουλος, Α. Κατή, Κ. Βουδούρης, Π. Σκούρας)

13:55 – 14:15: IsoclastTM Active: Ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση μυζητικών εντόμων στην περιοχή της Μεσογείου. (Β. Αποστολίδης, DOW – DUPONT)

14:15 – 14:30: Η βρωμούσα, Halyomorpha halys, νέος εχθρός κηπευτικών και δενδρωδών καλλιεργειών: βιολογία και αντιμετώπιση. (Π. Μυλωνάς)

14:30 – 14:45: Χρήση συνθετικών φερομονών για την καταπολέμηση εντόμων: εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης. (Σ. Ανδρεάδης, Ε. Ναβροζίδης, Α. Μιχαηλάκης, Π. Μυλωνάς)

14:45 – 15:00: Ο ιός της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) και η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του. (Χ. Βαρβέρη)

Στρογγυλή τράπεζα – «Εθνικό Σχέδιο Δράσης»

16:30 – 17:00: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση: αποτελέσματα και προκλήσεις. (Δ. Βλάχος, ΥΠΑΑΤ)

17:00 – 17:15: Η σημασία της κατάρτισης των αγροτών στη σύγχρονη φυτοπροστασία. (Δ. Σταυρίδης)

17:15 – 17:25: Α. Ραψανιώτης (Αγρότης)

17:25 – 18:30: Συζήτηση

21:00: Βραβεύσεις – Δεξίωση