Λάρισα: Βαδίζοντας στα μονοπάτια του κρασιού και των γεύσεων του νομού

Θεματικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες και επισκέψεις στο μενού της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΕΝΟΛ
21/06/2025
2' διάβασμα
larisa-vadizontas-sta-monopatia-tou-krasiou-kai-ton-gefseon-tou-nomou-355991

«Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα μονοπάτια του κρασιού και των γεύσεων του Ν. Λάρισας» ήταν το θέμα της απόλυτα πετυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας ΑΕ – «ΑΕΝΟΛ ΑΕ».

Μεταξύ άλλων, έγιναν δύο θεματικά εργαστήρια (ένα στη Λάρισα και ένα στον Τύρναβο), τα οποία απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες/τριες και στελέχη οινοποιείων, ομάδων τοπικής δράσης, τουριστικών γραφείων και γενικότερα τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, καθώς και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Οι βασικές θεματικές ενότητες των εργαστηρίων αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα οινοτουρισμού, μεταξύ των οποίων οινοτουριστικές ξεναγήσεις (πώς κάνουμε «επισκέψιμο» ένα οινοποιείο, βιωματικές εμπειρίες), χρήση του Οδηγού Συγκριτικής Αξιολόγησης Διαδικασιών από τους οινοποιούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, διαχείριση οινοτουριστικών προορισμών (σχεδιασμός δικτύου οινοτουριστικών διαδρομών, storytelling), βιώσιμη διαχείριση προορισμού (βιώσιμη ανάπτυξη, δείκτες παρακολούθησης, κυκλική οικονομία) κ.λπ.

Στην ενημερωτική ημερίδα που ακολούθησε αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τον οινοτουρισμό και τη δυνατότητα ανάπτυξης οινοτουριστικών εμπειριών στην περιοχή. Συμμετείχαν επιχειρηματικοί και τοπικοί φορείς του οινοτουριστικού κλάδου, στους οποίους παρουσιάστηκε το διατοπικό σχέδιο και οι δράσεις του, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από ειδικούς του οινοτουρισμού με παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί και τις καλές πρακτικές στον τομέα της στρατηγικής προώθησης του οινοτουρισμού και του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Χρ. Κέλλας: «Στηρίζουμε τους παραγωγούς μας με στοχευμένα μέτρα»

Στην ημερίδα παρέστη και ο ΥφΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος δήλωσε πως «Θεσσαλία και κρασί βαδίζουν μαζί αιώνες τώρα, με τον τόπο μας να διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να μετατραπεί σε πρότυπο οινοτουριστικό προορισμό. Με στοχευμένα μέτρα, στηρίζουμε τους παραγωγούς μας και δίνουμε κίνητρα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα ενισχύσουν την ύπαιθρο και τις τοπικές κοινωνίες». Ακολούθησε γευσιγνωσία από οινοποιεία του Νομού Λάρισας, που παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό, τα οποία συνοδεύονταν με εδέσματα που ετοίμασαν οι σεφ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επισκέψεις και ξεναγήσεις δημοσιογράφων και λοιπών ενδιαφερομένων σε επισκέψιμα οινοποιεία του Νομού Λάρισας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: