Λασίθι: Κατεστραμμένοι οι αγροτικοί δρόμοι στην Ιεράπετρα

Τα ασυντήρητα οδικά δίκτυα δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων

Λασίθι: Κατεστραμμένοι οι αγροτικοί δρόμοι στην Ιεράπετρα

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από το Δήμο Ιεράπετρας, στην περίμετρο της πόλης και στα χωριά της, υπάρχουν από δημότες και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, πολλά παράπονα για ασυντήρητο δίκτυο αγροτικών δρόμων, που κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητα εκείνων που πηγαινοέρχονται καθημερινά στα θερμοκήπια και τα λιόφυτα τους.

Η κίνηση των αγροτικών αυτοκινήτων που συνήθως μεταφέρουν μεγάλα φορτία αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, στους χωμάτινους κατά βάση αγροτικούς δρόμους, δημιουργεί μεγάλες φθορές στο αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο, οι οποίες απαιτούν κάθε χρόνο επαρκή κονδύλια και ένα συνεπή προγραμματισμό, προκειμένου να διατηρούνται οι αγροτικοί δρόμο σε καλή κατάσταση.

«Στη Δημοτική κοινότητα των Μαλλών όπου έχουμε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα χωμάτινων αγροτικών και δασικών δρόμων, τα 130 χιλιόμετρα, δεν έχουν συντηρηθεί καθόλου την τελευταία τριετία. Μπαίνει το Φθινόπωρο, θα ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια, που θα επιτείνουν τα προβλήματα στους χωμάτινους αγροτικούς δρόμους, και εμείς ακόμα περιμένουμε πότε θα έρθει η σειρά μας για να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δρόμων αυτών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι χωριανοί μας να σπάνε τα αυτοκίνητα τους. Θα πρέπει οι εργασίες αυτές να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν πριν αρχίσει το λιομάζωμα», λέει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαλλών κ. Γιώργος Τσακιράκης.

Νοτιότερα της Δημοτικής Κοινότητας των Μαλλών, στην αγρο-τουριστική Δημοτική Κοινότητα του Μύρτου η κατάσταση των αγροτικών δρόμων δεν είναι καλύτερη.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Έχουμε υποδείξει στο Δήμο τα πιο δύσκολα σημεία που χρειάζονται άμεσα συντήρηση… και περιμένουμε.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στους αγροτικούς μας δρόμους τα έχουμε εντοπίσει στα Στενά, στο Τρουλί και στις Κοπάνες. Παρεμβάσεις φυσικά χρειάζεται ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Μύρτου. Οι αγροτικοί δρόμοι θα πρέπει να συντηρούνται κάθε χρόνο, γιατί οι περισσότεροι είναι χωμάτινοι και φθείρονται γρηγορότερα», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρτου κ Αλέκος Παντελάκης.

Στη Βόρεια πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας, ενδεικτική είναι η κατάσταση την οποία περιγράφει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιώργος Ραπάνης.

«Ούτε στην Παχιά Άμμο έχουν καθαριστεί μέχρι στιγμής οι αγροτικοί δρόμοι , οι οποίοι σε ορισμένα σημεία είναι αδιάβατοι. Υπάρχουν σημεία που δε μπορείς να περάσεις αν δεν έχεις αγροτικό αυτοκίνητα με τετρακίνηση. Τα έχουμε υποδείξει στο Δήμο και περιμένουμε την έναρξη των εργασιών συντήρησης.

Τα σοβαρότερα προβλήματα, τα έχουμε εντοπίσει στη Βασιλική και στο Μοναστηράκι.

Δεν πρέπει να γίνονται μόνο επιλεκτικές εργασίες συντήρησης, αλλά να καθαρίζεται όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο.

Υπάρχει ανάγκη επίσης, για διανοίξεις αγροτικών δρόμων, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συγχωριανών μας», τονίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης.

Στην Ανατολική πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας οι ανάγκες για ανοικτούς και καλά συντηρημένους αγροτικούς δρόμους είναι πολύ μεγάλη.

«Δεν έχουμε παράπονο, οι αγροτικοί μας δρόμοι συντηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό κάθε χρόνο. Η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννου έχει 100 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων εκτός τους δασικούς.

Πέρυσι οι αγροτικοί δρόμοι καθαρίστηκαν. Μέχρι και στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα γινόντουσαν παρεμβάσεις συντήρησης και καθαρισμού όπου υπήρχε επείγουσα ανάγκη.

Οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των αγροτικών δρόμων πρέπει να συνεχιστούν και φέτος.

Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία τα οποία έχουμε υποδείξει στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας, όπου χρειαζόμαστε τσιμεντοστρώσεις, εφόσον έρθει και η δική μας η σειρά», επισημαίνει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου κ. Μαρία Σακαδάκη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τσιμεντοστρώσεις των αγροτικών μας δρόμων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Λογικά οι τσιμεντοστρώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.

Έχουμε καταγράψει και έχουμε οριοθετήσει με τις υποδείξεις των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων τα δύσκολα σημεία στην Ιεράπετρα και στα χωριά της. Θα επιδιορθώσουμε αρχικά εκείνα τα σημεία που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους δημότες μας. Σίγουρα τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει δε μας φτάνουν, για να τα φτιάξουμε όλα. Θα δώσουμε όμως προτεραιότητα στα πιο επείγοντα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Ιεράπετρας κ. Μανόλης Λουτσέτης.

πηγή: neakriti.gr